Kucsma az ukrán függetlenség korának három legnagyobb hibájáról

2018. augusztus 23., 15:40

Leonyid Kucsma, Ukrajna második elnöke az ukrán függetlenség korának három legnagyobb hibájaként a nukleáris fegyverekről való lemondást, a narancsos forradalom után kínálkozó történelmi lehetőség elszalasztását és Viktor Janukovics hatalomra kerülését nevezte meg a Szabadság Rádiónak adott és augusztus 23-án közölt interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Azt [tartom a legnagyobb hibának], ahogyan lemondtunk a nukleáris fegyverekről és aláírtuk a Budapesti memorandumot valamennyi nagyhatalom tényleges biztonsági garanciái nélkül. Kiderült, hogy mi (én és az előző kormányzat is, amely ezt a dokumentumot kidolgozta) nem voltunk felkészülve arra, hogy a világpolitikának ezen a szintjén az ígéretek üreseknek bizonyulhatnak, hogy lehetséges ilyen képmutatás és cinizmus” – mondta el Kucsma.
További hibaként említette a volt államfő Viktor Juscsenko elnök idejének tehetségtelen káder- és gazdaságpolitikáját.
„Azt, ahogyan a kormányzat elvesztegette a nemzet energetikáját a narancsos forradalom után, amilyen tehetségtelen káder- és gazdaságpolitika folyt 2005–2006-ban. Ez nemcsak a növekedés ütemének szégyenletes lassulásához vezetett, hanem a nép csüggedéséhez és apátiájához. Történelmi esély veszett akkor el” – véli Kucsma. 
Ugyancsak sorsfordítónak és szégyenletesnek nevezte az elnök Viktor Janukovics hatalomra kerülését.
„Azt, ahogyan Janukovicsnak megengedték a hatalom kisajátítását 2010-ben, ami az Alkotmány feletti erőszakhoz, a politikai reform eltörléséhez, a harkivi megállapodások aláírásához és végül az Európai Unióval való társulás elutasításához vezetett” – jelentette ki.
„Ha a társadalmi ellenállás ennek a tulajdonképpeni puccsnak a pillanatában elkezdődik, talán nem lettek volna ilyen súlyosak a következményei” – vélekedett Kucsma.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Viktor Juscsenko, az ország harmadik elnöke a portálnak adott interjújában kijelentette: nem volt joga befolyásolni az elnökválasztási kampányt 2009–2010-ben (ekkor választották Ukrajna elnökévé Viktor Janukovicsot – a szerk.). Juscsenko jelezte, hogy Viktor Janukovicsot és Julija Timosenkót egyaránt problémásnak tartotta.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)