Gulyás Gergely: Fontos, hogy a határon túli magyar fiatalok a szülőfölddel tervezzenek

2018. augusztus 26., 10:30 , 919. szám

Arra biztatom a fiatalokat, hogy tanuljanak nyelveket, éljenek a külföldi tanulmányi lehetőségekkel, de hosszú távon mindenképpen a szülőfölddel tervezzenek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában helyesnek nevezte azt a magyar kormányzati célkitűzést, hogy minél több határon túli magyar ember érezze úgy, boldogulni tud a szülőföldjén. Úgy vélte, ezzel nem ellentétes a külföldi tanulás, akár fiatalon a munkavállalás sem.

Előadásában rámutatott, hogy a rendszerváltozás „sokkhatása” után a magyarság nehézségei megmaradtak az egész Kárpát-medencében. Mindenki azt gondolta, hogy a demokratikus szabadság kivívásával természetes lesz az anyanyelven való tanulás, de a nacionalista politika felerősödött a környező országokban, ami a magyarság integrációját és a gyökerek elvágását célnak tekintette.

A miniszter kiemelte, hogy ma már sokkal jobb a helyzet minden téren, különösen azért, mert Magyarország gazdaságilag megerősödött. Márpedig az anyaország gazdasági erejének a külpolitikai érdekérvényesítésben is jelentős szerepe van – fűzte hozzá.

A miniszter szerint egyértelmű célja a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésnek, hogy az anyaország segítse a magyarságot a szülőföldön boldogulásban, ebben pedig a regionális magyar nagyvállalatok jelentik a kulcsot.

Gulyás Gergely aggasztónak nevezte Kárpátalja jelenlegi helyzetét.

„A Majdan óta a helyzet csak rosszabb lett” – fogalmazott, hozzátéve: jelentősen megnőtt a magyarellenesség a növekvő kilátástalanság miatt.

Magyarország feladata a folyamatos segítségnyújtás, és ezen a téren nincs ok a szégyenkezésre – vélekedett.

Közölte, hogy az elmúlt években elértéktelenedtek a fizetések Ukrajnában, ezért a férfiak külföldre mentek dolgozni, ami hosszú távon a magyarság lélekszámára „tragikus hatással lesz”, amit tovább ront az anyanyelvi oktatás tiltása is. Utóbbi ellen a magyar kormány minden eszközzel fellép, az Ukrajna–NATO tárgyalásokat is blokkolják addig, amíg nincs megnyugtató megoldás.

(MTI/Kárpátalja)