Diplomáciai források: Meghosszabbítják az orosz és oroszbarát személyek elleni uniós szankciókat

2018. szeptember 5., 16:47

További hat hónappal meghosszabbítja az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket Ukrajna területi épségének megsértése miatt rendeltek el orosz, illetve Moszkva-barát személyekkel szemben – közölték diplomáciai források a tagállamok uniós nagyköveteinek szerdai ülését követően.

Névtelenséget kérő illetékesek elmondták, hogy megállapodás született a büntetőintézkedések meghosszabbításáról, de ezt hivatalosan csak később fogadják majd el.

Az Európai Unió 155 természetes és 44 jogi személy ellen tart érvényben korlátozásokat, melyek keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban – ez főként a bankszámláikra, de bizonyos esetekben például az ingatlanaikra is vonatkozik. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az unióba. A listáról hamarosan minden bizonnyal le fog kerülni Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető neve, aki múlt héten vesztette életét pokolgépes merényletben.

Az EU Ukrajna szuverenitásának, területi épségének aláásása, veszélyeztetése, megsértése miatt rendelt el a büntetőintézkedéseket a listán lévőkkel szemben. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokat – egyebek közt az olajipart – célzó gazdasági korlátozások, amelyeknek a hatályát már júliusban meghosszabbították.

Sajtóhírek szerint a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már több mint 10 ezer ember vesztette életét.

(MTI)