Potápi: Radikális váltás történt a nemzetpolitikában az elmúlt nyolc évben

2018. szeptember 12., 11:01 , 921. szám

Az Orbán-kormány 2010 után radikális váltást hajtott végre a nemzetpolitikában, kiemelten támogatja a külhoni magyar szervezeteket, segíti a szülőföldön való megmaradást, különösen odafigyel a fiatalokra és a családokra – hangoztatta Potápi Árpád János múlt szombaton az ausztriai Felsőpulyán, ahol egy, a magyar szervezetek által rendezett kétnapos konferenciát nyitott meg.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerint a legfontosabb nemzetpolitikai intézkedések közé tartozott a kettős állampolgárságról szóló törvény és az új alaptörvény elfogadása. Hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárságnak köszönhetően a magyar állampolgárok száma több mint egymillióval bővült, a 2018-as országgyűlési választás pedig nemzeti választás volt.

A XV. Kufstein Tanácskozás elnevezésű konferenciát megnyitva Potápi Árpád János úgy fogalmazott: folytatni kívánják az elmúlt években megkezdett Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodaépítési programot annak érdekében, hogy minden magyar gyökerekkel rendelkező kisgyermek magyar óvodába járhasson.

Szavai szerint támogatják a magyar iskolákat is, sőt hosszabb távon az a cél, hogy a lehető legtöbb helyen olyan oktatási centrumok jöjjenek létre, amelyekben nemcsak az alapfokú oktatás jelenik meg, de középiskola, szakiskola is működik majd.

Az államtitkár köszöntőjében elismerően szólt a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi-program eddigi eredményeiről, hozzátéve azt is, hogy a jövőben növelni fogják az ösztöndíjban részesülők számát.

A Felsőpulyán rendezett XV. Kufstein Tanácskozás központi témája a „határ” kérdése volt. A határ lehet politikai, kulturális, társadalmi és kulturális választóvonal is, de jelentheti a mai Európában közös értékeink védelmét is – hangzott el a rendezvényen.

(MTI/Kárpátalja)