Megegyezés nélkül távozott Kijevből az IMF tárgyalóküldöttsége

2018. szeptember 22., 17:39 , 923. szám

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) konstruktívaknak nevezte az ukrán kormányzattal a további együttműködésről folytatott megbeszéléseket. Ugyanakkor a szeptember 6–19. között Kijevben tárgyaló IMF-küldöttség anélkül utazott el a héten az ukrán fővárosból, hogy konkrét eredményekről számolhatott volna be – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap (DT) internetes változata.

„Az elmúlt két hétben az IMF missziója konstruktív megbeszéléseket folytatott az ukrán kormányzattal a makrogazdasági stabilitás, valamint a növekedés biztosítását célzó politikákról és reformokról, valamint az Alap által az ilyen tevékenységek támogatására nyújtandó esetleges pénzügyi segítségről. A megbeszélések folytatódnak” – jelentette ki Goesta Ljungman, az IMF állandó kijevi képviselője szeptember 21-én.

Az IMF washingtoni székházában sem tudtak konkrétumokkal szolgálni a kijevi tárgyalások eredményeiről.

Korábban a média azt közölte, hogy az IMF-küldöttség és az ukrán kormány tárgyalása gyakorlatilag kudarcba fulladt, s a Valutaalap képviselői azzal az ígérettel hagyták el Kijevet, hogy a 2019. évi költségvetés elfogadása után térnek vissza Ukrajna további finanszírozásának kérdéséhez.

A DT szakírója megjegyzi, az IMF pénzügyi támogatásának hiánya megnehezíti Ukrajna számára több mint 20 milliárd dollár 2018–2020-ban lejáró szuverén és államilag garantált adósság refinanszírozását. Ráadásul, amennyiben megakad az ország és az IMF együttműködése a jelenleg futó négyéves hitelprogram keretében, azzal Kijev számára gyakorlatilag megszűnik a hozzáférés a külső hitelpiacokhoz, miáltal onnan sem juthat hozzá a kormány a hiányzó pénzeszközökhöz.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztet, hogy az Ukrán Nemzeti Bank azzal számolt, idén Ukrajna mintegy 1,9 milliárd dollár hitelhez juthat az IMF-től. Miután azonban a héten megállapodás nélkül zárultak a tárgyalások, a minimálisra csökkent annak az esélye, hogy Ukrajna még idén hitelhez jut a Nemzetközi Valutaalaptól.

(zn.ua/Kárpátalja)