Hrinevics szerint az oktatási törvény nem szűkíti a kisebbségek jogát az anyanyelven való tanuláshoz

2018. október 5., 13:49

Az oktatásról című törvény 7. cikkelye nem szűkíti, hanem kiegyensúlyozza a nemzeti kisebbségek jogát az anyanyelven és az államnyelven való tanuláshoz – jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási és tudományos miniszter azon az október 4-i alkotmánybírósági meghallgatáson, amelyet 48 parlamenti képviselő beadványa nyomán Az oktatásról szóló törvény ügyében indult alkotmányossági vizsgálat keretében tartottak.

A meghallgatásról beszámoló UNIAN hírügynökség szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ukrán Alkotmány rendelkezéseivel összhangban a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok számára garantált az anyanyelven való tanuláshoz vagy az anyanyelv oktatásához való jog az állami és önkormányzati oktatási intézményekben vagy a nemzeti kulturális egyesületeken keresztül. Meggyőződése szerint Az oktatásról szóló törvény 7. cikkelye nem korlátozza a kisebbségek jogát a saját anyanyelvükön való tanuláshoz, hanem kiegyenlíti az oktatási lehetőségeiket az államnyelv sérelme nélkül.
„Így a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásra vonatkozó garanciáinak megőrzése mellett bizonyos oktatási szinteken és bizonyos mértékben, illetve az anyanyelv oktatásának vonatkozásában az állami és önkormányzati oktatási intézmények más oktatási szintjein nem szűkül az Ukrajna Alkotmányának 53. cikkelyében lefektetett alkotmányos jog. Ehelyett Az oktatásról szóló törvény 7. cikkelye kiegyensúlyozza a kisebbségi nyelvek tanulásának vagy az azokon való oktatás lehetőségét az államnyelv sérelme nélkül, illetve a gyermekek érdekében” – hangsúlyozta a miniszter.
Kijelentette, annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek az anyanyelvüket és az államnyelvet is jól beszéljék, Ukrajnában ki kell egyensúlyozni a nemzeti kisebbségek nyelveinek és az államnyelvnek a használatát a tanítási időn belül. 
„Az iskoláskorú gyermekek tanulási ideje korlátozott, nem növelhetjük a végtelenségig a tanórák számát. Az oktatási időn belül kell kiegyenlítenünk az anyanyelv és az államnyelv használatát” – tette hozzá.
Az UNIAN emlékeztet, hogy az Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk) párt 2017 októberében nyújtotta be az Alkotmánybíróságnak 48 parlamenti képviselő által aláírt beadványát a 2017. szeptember 5-én elfogadott Az oktatásról című törvény megsemmisítését kérve. 2018. július 5-én az Alkotmánybíróság Nagy Kamarája szünetet rendelt el az ügyben, miután az ukrán elnök megbízottja nem jelent meg a bíróság plenáris ülésén.
A 2017. szeptember 5-én elfogadott Az oktatásról című törvény 7., az oktatás nyelvéről rendelkező cikkelye csak az államnyelv mellett, valamint csak az óvodában és az általános iskolában teszi lehetővé az anyanyelvű oktatást a nemzeti kisebbségek számára. A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását jelentősen korlátozó rendelkezések 2020-tól lépnek hatályba. A kormány ugyan 2018 februárjában elfogadott egy törvénymódosító indítványt, amely a jogszabály nyelvi rendelkezéseinek bevezetését 2023-ra tolná ki, ám azt mostanáig nem tárgyalta a parlament.

(unian.ua/Kárpátalja)