A kormány ismét elhalasztotta a gáz árának emelését

2018. október 18., 15:49

A miniszteri kabinet újabb két héttel meghosszabbította az október 18-án lejáró, a lakosságnak és a távhőszolgáltatóknak eladott földgáz csökkentett áron történő értékesítésére vonatkozó speciális kötelezettségek (PSO) hatályát – jelentette az Interfax–Ukrajina egy jól értesült kormánybeli forrásra hivatkozva.

„Tudomásom szerint két héttel meghosszabbították. De várjuk meg, amíg a miniszteri kabinet nyilvánosságra hozza” – mondta a hírügynökség forrása szerdán.

Az Interfax–Ukrajina emlékeztet, hogy a miniszteri kabinet 187. számú, 2017. március 22-i rendelete értelmében a gáz értékesítésére vonatkozó speciális kötelezettségek 2018. április 1-jéig maradtak volna érvényben, később azonban a kormány több alkalommal is meghosszabbította a hatályát: előbb május végéig, majd július, augusztus és szeptember végéig, legutóbb, szeptember 28-án pedig október 18-ig.

Korábban Ukrajna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott együttműködés keretében lemondott a PSO alkalmazásáról, s kötelezettséget vállalt a piaci gázárra való áttérésre, ám 2017 nyarán és őszén megtagadta vállalása teljesítését.

A földgáz lakossági ára máig egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeknek a rendezésétől az IMF függővé tette Ukrajna további hitelezését.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)