A kormány a külföldön munkát vállalókat is megadóztatná

2018. október 25., 20:37 , 928. szám

A kormányban olyan törvénytervezetek előkészítésén dolgoznak, amelyek lehetővé tennék a külföldi jövedelmek megadóztatását – jelentette az UNIAN hírügynökség a TSZN összeállítása nyomán.

Ukrajnában nem vezetnek nyilvántartást a külföldön munkát vállalókról, ám számuk a legszerényebb számítások szerint is több millióra tehető. Egyes becslések szerint az ukrán munkavállalók száma egyedül Lengyelországban megközelíti a kétmilliót.
A munkavállalók egyetlen „nyoma” a hatóságok számára az általuk külföldről hazautalt pénz. Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint 2017-ben a legtöbb átutalás, összesen mintegy 3,115 milliárd dollár, Lengyelországból érkezett. Oroszországból 1,292 milliárd dollárt, az Egyesült Államokból 679 milliót, Csehországból 434 milliót, Olaszországból 448 milliót utaltak haza. Összességében az elmúlt évben 9,264 milliárd dollárt küldtek itthon maradt családtagjaiknak a külföldön munkát vállaló ukránok, ami nem több, nem kevesebb, mint az állami költségvetés éves bevételének egyharmada. 
Úgy tűnik, a kormánynak nem volna ellenére rátenni a kezét ezeknek a jövedelmeknek egy részére adó formájában. Ukrajnában a jövedelemadó mértéke 18%, vagyis elvben 1,667 milliárd dollárra tehetnének szert ily módon. Ennek a könnyű pénzszerzési módszernek azonban van néhány jogi és gyakorlati akadálya. Egyrészt, Ukrajna máig több mint félszáz országgal kötött megállapodást a kettős adóztatás elkerüléséről. Vagyis azokat, akik külföldön fizetnek adót, nem kötelezhetik adófizetésre a hazájukban is. Arra azonban a hírek szerint látnak lehetőséget a kijevi tisztviselők, hogy az 1,5%-os hadiadót ezekkel az emberekkel is megfizettessék. Másrészt, ha az ukrán állampolgár nem hivatalosan vállal munkát a határon túl, arra sincs lehetőség, hogy Ukrajnában egyáltalán tudomást szerezzenek a jövedelméről – hacsak személyesen nem tesz adóbevallást.
A kijevi Szociálpolitikai Minisztérium tájékoztatása szerint Ukrajnának 21 országgal van megállapodása a nyugdíjellátásról. Az ezekben az országokban munkával töltött évek beszámítanak az ukrajnai nyugdíj megállapításakor, azok után hazatérve nem szükséges ismét nyugdíjbiztosítást fizetni. A munkavállaló idős korában az állandó tartózkodási helye szerinti országban fog nyugdíjellátásban részesülni. Ha viszont nincs a két ország között nyugdíjellátási megállapodás, az ukrajnai nyugdíjhoz a munkavállalónak be kell fizetnie itthon a nyugdíjbiztosítás összegét a külföldön munkával töltött évek után. Igaz, az ukrán Alkotmány minden polgárnak garantálja az öregségi nyugdíjellátást, akár fizet nyugdíjbiztosítást, akár nem, a külföldön munkát vállalók járandósága azonban az utóbbi esetben nem fogja meghaladni a minimális nyugdíj összegét, ami jelenleg 1435 hrivnya. Ukrajna Alkotmánya ugyanis csak nyugdíjellátást ígér, megélhetést nem.

(unian.ua/Kárpátalja)