Újabb megyében tiltották be az orosz nyelvű „kulturális termékek” nyilvános használatát

2018. október 26., 18:53 , 928. szám

A Zsitomiri Megyei Tanács október 25-i ülésén a képviselők többsége támogatta, hogy hirdessenek moratóriumot az orosz nyelvű kulturális termékek nyilvános felhasználására a megye területén – közölte az önkormányzat sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„A határozat javasolja a megyei állami adminisztrációnak hivatalközi munkacsoport létrehozását a bűnüldöző szervek, a járási állami adminisztrációk és a megyei közvélemény képviselőinek a bevonásával szisztematikus felvilágosító munka folytatása céljából az orosz nyelvű kulturális termékek nyilvános felhasználásának moratóriumáról a Zsitomiri megye területén” – olvasható a tanács hivatalos weboldalán.

A megyei tanács egyben javasolja a helyi önkormányzatoknak, hogy szintén hirdessenek moratóriumot az orosz nyelvű termékek nyilvános felhasználására bármilyen formában mindaddig, amíg teljesen meg nem szűnik az ukrán területek Orosz Föderáció általi megszállása.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy szeptember 18-án a Lemberg (Lviv) Megyei Tanács hasonló határozatot fogadott el a régió területére vonatkozóan. Azóta ismertté vált, hogy a Viktor Medvedcsuk szervezetének tartott Ukrán választás – A nép joga szervezet megtámadta a bíróságon a Lemberg Megyei Tanács által elfogadott moratóriumot.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)