Razumkov Központ: A választások lassítani fogják a gazdasági növekedést

2018. november 9., 10:14 , 930. szám

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése Ukrajnában 2019-ben 0,6%-ot tesz ki, majd 2020-ban, illetve 2021-ben 1%-os, illetve 2,9%-os növekedés várható – derül ki a Razumkov Központnak a nemzetgazdaság várható fejlődésére vonatkozó Korlátozott pesszimizmus című előrejelzéséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„Az országot érő különleges kihívások, elsősorban a következő elnöki és parlamenti választások a gazdasági döntések magas szintű átpolitizálását provokálják ki (többek között sok párt populizmusa következtében), ami negatív hatással lesz a gazdasági fejlődésre” – mutat rá a prognózis.

A Razumkov Központ szerint a választási kampányok ezenkívül fokozni fogják az üzleti élet szereplőinek bizonytalanságát, akik nagyon óvatosan fognak dönteni további stratégiai lépéseikről. Ezért a majdnem a teljes 2019-es esztendőre elhúzódó választási maraton akadályozni fog bármilyen gazdasági átalakításra vonatkozó szándékot, és korlátozza a gazdaság élénkítésének lehetőségeit.

„Ugyanakkor a hatalom valószínűleg fokozni fogja a beavatkozást az üzleti tevékenységbe, többek között az adóhatóságok révén, a költségvetési bevételek teljesítése és a szociális ígéretek végrehajtása érdekében, ami szintén negatívan hat majd a gazdaság növekedési és gyorsulási lehetőségeire. Ezért még a gazdaság összeomlásának elkerülése is pozitív eredménynek tekinthető 2019-ben” – áll az előrejelzésben.

Ami az inflációt illeti, a Razumkov Központ előrejelzése szerint annak mértéke 2019-ben 10,7%, 2020-ban 8,3%, 2021-ben pedig 7,4% lesz. 2019-ben egy dollár várhatóan 30,5 hrivnyát ér majd, míg 2020-ban 32 hrivnyát, 2021-ben pedig 33,3 hrivnyát.

A Razumkov Intézet szerint ugyancsak negatív hatással lesz az ukrán gazdaságra az elkövetkező években a világgazdaság növekedésének várható lassulása, valamint a külföldi befektetések elmaradása, illetve változatlanul szerény mértéke. Ez utóbbi a Központ várakozása szerint 2019-ben sem haladja majd meg az idei 3 milliárd dolláros szintet. Javulásra e tekintetben csak 2020-ban, azt követően lehet számítani, hogy ismertté válik az új hatalmi struktúra és megalakulnak az új intézmények.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az ukrán kormány a jövő évi költségvetés-tervezetében a GDP 3%-os növekedésével számol 7,4%-os infláció mellett. A Nemzetközi Valutaalap 3,3%-ról 2,7%-ra rontotta az ukrán gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 3%-os, a Világbank 3,5%-os növekedésre számít Ukrajnában 2019-ben.

(unian.ua/Kárpátalja)