„Választási” ambulanciákról és egyéb intézményekről

2018. november 13., 11:32 , 929. szám

Kampánycélokat szolgálhatnak a Beregszászi járásban, illetve Kárpátalján a falusi egészségügyi reform keretében megvalósuló új egészségügyi intézmények – tudhattuk meg nemrég a sajtóból. Szerencsére az is kiderült, nemcsak kijevi politikusokon múlik, milyen körülmények között működhetnek a falusi ambulanciák és családorvosi rendelők régiónkban.

A napokban a mukachevo.net jelentette, hogy a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció határozata nyomán új ambulancia épülhet Dédában és Nagybakosban (Szvoboda). A tájékoztatás szerint az intézmények állami finanszírozásból valósulnak meg az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott szabványoknak megfelelően. Az új ambulanciák energiatakarékosak lesznek, s korszerű orvosi eszközökkel szerelik fel őket, tudhattuk meg. A két épület kivitelezési költségei 9,6 millió hrivnyát tesznek ki – írta a munkácsi portál.

Néhány nappal később az Ekonomicsna Pravda közölte, hogy egy Petro Porosenko elnök által kezdeményezett és majd három évvel ezelőtt aláírt törvény értelmében mintegy ötmilliárd hrivnyát fordítanak idén új falusi egészségügyi intézmények építésére az országban. A portál szerint a jelzett összegből négymilliárd a Viktor Janukovics volt elnöktől visszaszerzett pénzből származik, további egymilliárdot pedig a költségvetésből utaltak ki erre a célra. Idén összességében 512, ezen belül Kárpátalján 16 intézmény épülhet meg, köztük a már említett dédai és nagybakosi ambulancia. A hírek szerint valamennyi megyében, ahol már meghirdették vagy le is bonyolították a kivitelezési pályázatokat, a központi támogatás mellett helyi költségvetési forrásokat is bevontak a megvalósításba.

Az Ekonomicsna Pravda a Korrupció elleni küzdelem központjának vizsgálata nyomán arról ír, hogy a falusi medicina fejlesztésének egyes régiókban a régi módszerekkel láttak neki, azaz történtek szabálytalanságok, visszaélések a kivitelezési pályázat meghirdetése, lebonyolítása és a győztesek kihirdetése terén. Ismerve azonban viszonyainkat és a beruházás nagyságrendjét, megállapíthatjuk, inkább az lett volna a csodálatos, ha másképpen történik a dolog, vagyis mindenki betartja a törvényeket. Elégedjünk meg annyival, hogy Kárpátalja vonatkozásában egyelőre nem érkezett hír szabálytalanságról.

Az Ekonomicsna Pravda arra is felhívja a figyelmet, hogy a megépülő ambulanciák átadását kampánycélokra használhatják fel. A cikk szerzői érezhetően ironikusnak tartják, hogy ezek a kampánycélokra is felhasználható egészségügyi beruházások éppen a Janukovics-féle törvénytelenül elsajátított, majd a legutóbbi Majdant követően a jelenlegi kormányerők által az állam javára visszaperelt (bár kis híján titkosított) pénzekből valósulnak meg. „Vajon szóba hozza-e ezt az elnök, amikor majd átvágja a szalagot az ambulanciákon?” – teszik fel a kérdést.

A fentiek után már-már furcsa, hogy egészségügyi intézményekre költeni másként is lehet. Érdeklődésünkre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél (KMKSZ) közölték, hogy a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által támogatott Keleti Partnerség Ukrajna 2017/2018 – fejlesztési együttműködés Kárpátalján című projekt keretében zajlik a kárpátaljai vidéki egészségügyi intézmények felújítása. A 2017 decembere és 2019 decembere között megvalósuló Kárpátaljai Magyar Családorvosi Rendelők Felújítása elnevezésű program révén 27 intézmény újulhat meg, ezen belül 2-2 rendelő az Ungvári és a Munkácsi járásban, 12 a Nagyszőlősi járásban, 10 a Beregszászi járásban és egy a Huszti járásban.

A hírek szerint máris előkészületben van a vidéki egészségügyi intézmények megújítását célzó program következő szakasza, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek.

(hk)