Megnyílt Holló Katalin Balansz című grafikai kiállítása Ungváron

„Minden alkotás egy mozzanat az életemből”

2018. november 15., 10:46 , 930. szám

Holló Katalin kortárs művész neve sokak számára ismerősen cseng. Budapesten és más anyaországi városokban már számos sikeres kiállítása volt korábban is, de szülőföldjén, Kárpátalján 2016 májusában mutatták be első ízben alkotásait Moment címmel. Azóta az ungvári járási tiszasalamoni születésű, az utóbbi évtizedekben Budapesten élő keramikus, grafikusművész alkotásait több alkalommal kiállították Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna néhány nagyvárosában. A kiállítássorozat zárótárlata november 7-én, szerdán Ungváron az Ilko Galériában nyílt meg.

Holló Katalin Balansz című grafikai kiállításának ünnepélyes megnyitóján Fülöp Andrea, Magyarország ungvári konzulja köszöntötte az egybegyűlteket, és röviden ismertette a művésznő életpályáját, aki 1972-től keramikusként dolgozott, majd 1986 óta kimondottan grafikázik.

– Fontosak az ilyen pillanatok – emelte ki Ivan Ilko, Ukrajna Érdemes Festőművésze, aki a 2013-ban megnyílt galériájuk kialakításának ötletét idézte fel. Mint mondotta, 6 éve dolgoznak, de amikor elkezdték, nem voltak biztosak abban, hogy sikerül megvalósítani az elképzelésüket. – A fő gondolat az volt, hogy bemutassuk a modern képzőművészetet és az új vonulatokat. A mai kiállítás az akkori álom megvalósításának egy kis része. Különböző tárlatok kerültek bemutatásra, amelyek a magyar külképviselet támogatása nélkül nem valósultak volna meg – zárta gondolatait a galéria névadója.

Holló Katalinnal az alkotás pillanatairól, a grafikák témáiról beszélgetve megtudhatjuk:

– Az egész anyag, az összes munkám rólam szól, az életemről, az érzéseimről, a világhoz való viszonyomról. Minden belőlem jön. Van egy olyan tehetségem, hogy le tudom rajzolni a gondolataimat, vonalakkal ki tudom magam fejezni – avatott be a művésznő a képek megszületési folyamatának rejtelmeibe. – Leülök egy üres papír elé, soha nem rajzolok kompozíciót, hanem olyan az egész, mintha elkezdenék írni egy elbeszélést, elkezdek rajzolni, és végül mondatról mondatra, azaz vonalról vonalra haladva kialakul. Előfordul, hogy menet közben megváltozik a téma, de összefogom, és mindig igyekszem ragaszkodni ahhoz a témához, amit el szerettem volna mondani. Igazándiból minden egyes rajz egy elbeszélés. Ha volna időm, és az emberek ide jönnének, akkor el tudnám mondani egy-egy kép történetét. Minden alkotás egy mozzanat az életemből. Az ihlet az utcán hever, amit én át tudok konvertálni, vonalakba tudom formálni, és ezáltal kifejezésre juttatom az érzéseimet – jegyezte meg Holló Katalin.

Erről meggyőződhetnek mindazok a műértő és laikus látogatók, akik megtekintik a 2003-tól napjainkig készült 77 alkotást. A papírra vetett könnyed alakok mély gondolatokat, struktúrát, jól felépített kompozíciót, ritmust ábrázolnak, összetett és tartalmas életről tanúskodnak.

A kiállítás képi világához illő zenei aláfestést Volodimir Masika biztosította zongorajátékával.

A Magyarország Ungvári Főkonzulátusának támogatásával megrendezett kortárs művészeti kiállítás november 18-ig tekinthető meg az Ilko Galériában.

R.V.