Mingarelli: Ukrajnának mielőbb el kell ismernie a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát

2018. november 16., 16:03 , 931. szám

Az Európai Unió sürgeti az ukrán hatóságokat, hogy jövőre lássanak hozzá a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságának elismeréséhez – idézi a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata Hug Mingarellit, az EU ukrajnai képviseletének vezetőjét, aki a parlamenti képviselők A parlamentek a globális cselekvésért nemzetközi hálózatának fórumán szólalt fel pénteken Kijevben.

Mingarelli kijelentette, ha a lépésre nem kerül sor 2019-ben, „azután túl késő lesz”.

„Gyors haladásra szólítunk fel az ICC Római Statútuma ratifikálásának előkészítésében és az igazságszolgáltatási rendszer ehhez szükséges átalakításában. ... Ha nem tesszük ezt meg 2019-ben, azután túl késő lesz. Szóval legyünk nagyon óvatosak, és tegyük ezt meg jövőre” – jelentette ki az EU képviselője.

Mingarelli szerint a lépést azért kell mielőbb megtenni, mert az Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekmények az ICC joghatóságába tartoznak. Ezenkívül, a statútum ratifikálására vonatkozó kötelezettség szerepel az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodásban – tette hozzá.

Margareta Cederfelt, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, A parlamentek a globális cselekvésért elnöke rámutatott, hogy mióta Kanadában 2002-ben életbe léptették a statútumot, 123 ország írta alá és ratifikálta a dokumentumot.

Ukrajna Alkotmányának 2016. évi módosítása értelmében az ország elismerheti az ICC joghatóságát a Római Statútum feltételei szerint. Ez a norma 2019. június 30-án lép hatályba.

(zn.ua/Kárpátalja)