Mátyás király a magyar nyelv napjának „főhőse”

2018. november 24., 09:32 , 931. szám

Ebben az évben méltatjuk Mátyás király királlyá választásának 560. évfordulóját, ezért az Anyanyelvápolók Szövetsége által szervezett magyar nyelv napja gálaműsorának „főszereplőjévé” vált az igazságos uralkodó, róla meséltek a Felvidékről, Kárpátaljáról, Moldvából, Erdélyből, Délvidékről és az anyaországból érkezett gyerekek. 2018. november 13-án a Magyar Művészeti Akadémia székházának dísztermében, a Pesti Vigadóban került sor a magyar nyelv napjának méltatására.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökének ünnepi megnyitóját követően dr. Grétsy László nyelvészprofesszor beszédéből megtudhattuk, hogy immár 30. évfordulójához érkezett az anyanyelv ápolását felvállaló szervezet. Megismerhettük az idei Lőrincze Lajos-díj, az Arany Kazinczy-érem, a Maróti István-emlékérem, a Deme László-ösztöndíj kitüntetettjeit s az anyanyelvi pályázatok nyerteseit. A gálaműsor keretében gyönyörködhettünk a Magyar Örökség díjjal elismert Cédrus Táncegyüttes gyermek és felnőtt csoportjának mozgalmas, látványos elemekkel teli előadásában. A táncosok a reneszánsz korból eredeztethető, elsősorban erdélyi forgós-forgatós táncokkal, a férfiak fegyvertánccal kápráztatták el közönségüket.

A fellépők között volt Toldi Cintia, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének II. évfolyamos óvodapedagógia szakos diákja, aki A tök és a csikó című nógrádi népmondát adta elő nagy átéléssel.

Szűkebb pátriánkat Szántó Edit, a Kárpátaljai Anyanyelv­ápolók Szövetségének elnöke, Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense és Király Katalin magyartanár képviselte a rangos rendezvényen.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége az ünnepség előtti napon a határon túlról érkezett gyerekek és felnőttek számára látogatást szervezett a Magyar Parlamentbe. Megtekinthették az esztergomi dómot, a visegrádi vár magaslatából gyönyörködhettek a Duna menti tájban. Még az étkezés is illeszkedett az évfordulóhoz, mert a visegrádi Renaissance étteremben korhű ruhákba öltözhettek a vendégek, és Mátyás korabeli zenét élvezhettek a fejedelmi lakoma elfogyasztása közben. Ugyancsak identitástudatuk elmélyítését szolgálta a Petőfi Irodalmi Múzeumba tett látogatás.

Köszönetet mondunk az Anyanyelvápolók Szövetségének a szívélyes vendéglátásért, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek, amely hozzájárult a kárpátaljai résztvevők utaztatásához.

Király Katalin