Mukachevo.net: Büntetőeljárás indulhat Orosz Ildikó ellen

2018. november 26., 09:20 , 932. szám

A mukachevo.net nem hivatalos információkra hivatkozva vasárnap este közölte, büntetőeljárás indulhat Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője ellen.

A portál információi szerint Orosz Ildikónak a Büntetőtörvénykönyv 161. cikkelye (A polgárok egyenjogúságának megsértése faji, nemzetiségi hovatartozás, vallási meggyőződés, fogyatékosság és egyéb jegyek alapján) 1. pontjának megsértését róják fel.

A mukachevo.net rámutat: a szóban forgó jogsértésért kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki, amennyiben beigazolódik a bűnösség.

A portál emlékeztet, hogy Orosz Ildikót a napokban beidézte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy adjon magyarázatot az 1956-os „felkelés soros évfordulójának méltatására rendezett ünnepségen elhangzott szavaira”. „Abban a beszédben Orosz Ildikó szólt a fasiszta módszerekről, amelyekkel a magyarokat elnyomják Ukrajnában” – fogalmaz a mukachevo.net.

Az MTI és a Kárpátalja Ma tudósítása szerint Orosz Ildikó kihallgatóival közölte, hogy személyes meghívást kapott a budapesti rendezvényre, ahol saját gondolatait közölte. Nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel – húzta alá –, hanem ünnepi beszédet mondott, amelynek szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a karpatalja.ma hírportálon.

„Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné” – fejtette ki Orosz Ildikó a kihallgatása kapcsán.

(mukachevo.net/MTI/karpatalja.ma/Kárpátalja)