Potápi: 1,3 milliárd forintos pályázati forrás a külhoni magyar közösségek támogatására

2018. december 2., 10:30 , 932. szám

A külhoni magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és a magyar nemzeti azonosságtudat megerősítésének céljából 1,3 milliárd forintos kerettel hirdetett meg pályázatot a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a Magyar kultúráért és oktatásért pályázatra 1,1 milliárd forintot különítettek el, míg a testvértelepülések kialakítását célzó felhívásra 250 millió forint áll rendelkezésre. Az előbbi egy központi és négy regionális felhívásból áll, a központi keretre 700 millió forint áll rendelkezésre. Az erdélyi regionális keret 168 millió forint, a felvidéki 92, a vajdasági 80 millió forint, míg a kárpátaljai 31 millió forint. Emellett Kárpátalja esetében meghívásos pályázatot is közzétettek 29 millió forintos kerettel – ismertette a nemzetpolitikai államtitkár.

A központi pályázat esetén az egy pályázattal elnyerhető összeg 500 ezer és 2,5 millió forint közötti lehet, míg a regionális felhívás esetében 100 ezer és 500 ezer forint között van. Reményének adott hangot, hogy idén is számos szervezetet, önkormányzatot tudnak segíteni, tavaly 3000 szervezet tevékenységéhez járultak hozzá – mondta Potápi Árpád János.

„A magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok, az írott és elektronikus média, a könyvkiadás, a civil szervezetek, egyházak tevékenységének támogatása a cél” – emelte ki az államtitkár.

A testvértelepülési pályázatról elmondta: az egy pályázattal elnyerhető összeg 500 ezer és kétmillió forint közötti. Az államtitkár a magyar–magyar kapcsolatok ápolását, az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködés erősítését jelölte meg a felhívás céljaként. Hozzátette: „Tavaly 260 magyarországi település és 300 határon túli település között valósulhattak meg rendezvények.”

Kitért arra is, hogy mindkét pályázaton kívül jelentős összegekkel támogattak hasonló célú rendezvényeket és programokat.

(vajma.info/Kárpátalja)