Lengyel katonai temetkezési helyre támadtak vandálok Lembergben

2018. december 5., 16:12 , 934. szám

December 5-ére virradóra ismeretlenek megkísérelték szétverni azokat a fa „restaurációs szerkezeteket”, amelyek a Licsakivi temetőben található lengyel katonai temetkezési hely (Sasfiókok temetője) bejáratánál található diadalívnél álló oroszlánszobrokat borítják – jelentette az UNIAN hírügynökség a Lembergi Városi Tanács sajtószolgálata nyomán.

Andrij Moszkalenko fejlesztési polgármester-helyettes közölte, valamivel hajnali két óra előtt kísérelték meg szétverni a szerkezeteket. Reggelre a konstrukciókat sikerült helyreállítani. Elmondta azt is, az ügyben megindult a nyomozás, a városi tanács a történtek hatékony kivizsgálását követeli a bűnüldöző szervektől.

A rendőrségnél közölték, 1,40 órakor kapták a tájékoztatást, hogy ismeretlenek igyekeznek letépni a szobrokat takaró falemezeket. A helyszínre kiszállt a rendőrség operatív nyomozócsoportja.

Az UNIAN emlékeztet, az oroszlánszobrok visszaszállítása a Sasfiókok temetőjébe 2015-ben botrányt okozott, miután a szállításukra a lengyel kulturális minisztérium kezdeményezésére került sor az illetékes ukrán hatóságokkal való egyeztetés nélkül. Azóta a szobrokat farost lemezek borítják.

(unian.ua/Kárpátalja)