Szlovén miniszterelnök: Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket

2018. december 5., 10:56 , 933. szám

Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket, amelyeknek saját küldetésük van, mégpedig a nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése – mondta Marjan Šarec szlovén kormányfő a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség rádióműsorának 60 éves és tévéadásainak 40 éves jubileumi rendezvényén múlt pénteken Lendván.

A szlovén miniszterelnök toleranciára szólított fel. Mint mondta, gyerekként ő is sokszor nézte a tévében a magyar nyelvű adást, s bár nem tudta, milyen nyelvről van szó, annyit tudott, hogy az ország keleti részén más nemzetiségű emberek élnek, akik bár más nyelvet beszélnek, ők Szlovéniához tartoznak. „Tiszteld mások kultúráját, hagyományait és nyelvét, ahogy a sajátodat, csak így lehet a jövőben is békésen együtt élni” – hangsúlyozta.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke ünnepi beszédében megköszönte a szlovén államnak, hogy a Muravidéken élő magyarság ma is anyanyelvén kaphat hírt az ország, a térség történéseiről és adhat hírt magáról. „Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig lesz magyar nyelvű adás, mert ez azt fogja jelenteni, hogy van kiről, van kinek szóljon” – húzta alá. Mint mondta: a magyar kormány programjainak és támogatásainak középpontjában is az a célkitűzés áll, hogy minden magyar tudja és érezze, számíthat az anyaországra.

Zver Ilona, a Szlovén RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a két médium összekötő szerepet tölt be a kisebbség, a többségi nemzet és az anyanemzet között. A technika vívmányainak köszönhetően pedig az elvándoroltak számára a szülőfölddel való kapcsolattartás lehetőségét jelenti – tette hozzá.

Az első magyar nyelvű rádióműsort 1958-ban sugározták Szlovéniában Muraszombatból, az első magyar nyelvű tévéműsort pedig 1978-ban tűzte műsorára a szlovén televízió. Később mindkét szerkesztőség Lendvára költözött és a szlovén közszolgálati televízió szerves részévé vált.

(MTI/Kárpátalja)