Filmvetítés és közönségtalálkozó Beregszászban

2019. január 23., 08:57 , 939. szám

A Kárpátaljai Magyar Doktoranduszszervezet, a Momentum Doctorandus (MD) január 18-án filmvetítést és közönségtalálkozót szervezett a nemrégiben megjelent Szomszédaink, a magyarok – Kárpátalja című dokumentumfilm készítőivel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF). Az esemény a Doctorandus-esték programsorozat része.

A rendezvény elején Kosztur András, az MD elnöke köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Orosz Ildikó rektor asszonyt, Zámborszki Ákost, a dokumentumfilm rendezőjét és Galán Angéla televíziós újságírót, valamint köszönetet mondott a főiskola hallgatói önkormányzatának a szervezésben nyújtott segítségért. Ezt követően vetítették le a Kárpátaljáról szóló részét annak a dokumentumfilm-sorozatnak, amelynek már három epizódja korábban megjelent. Az eddigi részekben bemutatásra kerültek a felvidéki, a vajdasági és az erdélyi magyarok mindennapjai és a többségi nemzettel való együttélésük, a jelenlegi filmben pedig a kárpátaljai magyarság helyzete áll a középpontban. Az eredetileg több mint két órás anyag több megvilágításból ismerteti a kárpátaljai magyarság életét: szó esik a megélhetés és más tényezők okozta elvándorlásról, az elmúlt időszakra jellemző ukrán–magyar kapcsolatról, a 2017 szeptemberében elfogadott oktatási törvényről, a katonai mozgósításokról, a magyar identitás megőrzéséről, valamint a néző megismerhet néhány Lembergben élő ukrán által megfogalmazott véleményt Kárpátaljáról és az itt élő magyarokról – az 52 perces filmben találkozhatunk különböző szakértők, közéleti személyek, tanárok, családok, idősek, iskolás gyerekek Kárpátalját érintő gondolataival. A forgatási helyszínek között nem csak Kárpátalja Beregszásztól a szórványig terjedő települései szerepelnek, ugyanis a készítők Lembergben is látogatást tettek.

A vetítést követően Zámborszki Ákossal és Galán Angélával Fazekas Andrea, az MD alelnöke beszélgetett. Szó esett a kárpátaljai rész elkészítésének motivációiról, az elkészítés folyamatáról, szépségeiről és nehézségeiről.

„A készítés során borzasztóan nehéz dolgunk volt, mivel egyik régióban sem annyira összetett a kérdéskör, mint itt, Kárpátalján” – mondta el a rendező, amihez Galán Angéla hozzátette: „Ha valaki úgy érzi, hogy a film nem elég optimista, annak tudnia kell, hogy mi nem akartuk elhallgatni a problémákat. Azt mutattuk meg, amit láttunk, hiszen a mi szándékunk az volt, hogy bemutassuk azt, hogy sok ember itt akar tenni Kárpátaljáért.”

„Az elkészült négy rész ad egy egészet. Vannak olyan toposzok, amelyek a határon túli magyarságban egyértelműen mindenhol jelen vannak, de nem tehetjük bele mindegyik epizódba, mert unalmassá válnának. Szerepelnek, de szét vannak szórva a részekben” – emelte ki Zámborszki Ákos a négy rész egy egésszé válásához kapcsolódóan.

Az alkotók elmondása szerint ami teljesen Kárpátalja-specifikus, és a többi helyszínen nem találkoztak vele, az az „igazi életrevaló ösztön és élni akarás”. A nehézségek mellett is hatalmas vendégszeretettel találkoztak: „Mintha a nehéz körülmények olyan fajta talpraesettséget és életrevalóságot hoznának elő az emberekből, ami a határon túli többi régióval összevetve kiemelkedően erős” – fűzte hozzá Galán Angéla.

Az online premier a napokban várható, amit követően a film a rendező hivatalos Youtube-csatornájára is felkerül majd.

lexi