Visszabontják a lembergi Dicsőség emlékművet

2019. január 27., 13:08 , 940. szám

Az UNIAN hírügynökség a TSZN nyomán megerősítette, hogy nem az egész emlékhelyet szándékoznak felszámolni Lembergben (Lvivben), hanem csupán azt a 30 méter magas sztélét bontják le, amelyet balesetveszélyesnek nyilvánítottak.

Miután az objektum balesetveszélyes, a bontási munkálatokat hegymászók végzik.

Az emlékművet 1970-ben avatták fel, a Vörös Hadsereg tiszteletére. Az elmúlt években az emlékmű azért kerülhette el a „dekommunizációt”, azaz a felszámolást, mivel Ukrajna függetlenné válása után elhelyeztek a sztélén egy feliratot, mely szerint az emlékjelet a fasizmus legyőzőinek szentelik.

Idővel azonban a szakemberek megállapították, hogy az oszlop beton konstrukciója balesetveszélyes, a gránit lapok többségét pedig, amelyekkel beburkolták, alig tartja valami. A lebontott oszlop a terror múzeumába kerül. Az emlékmű többi eleméhez egyelőre nem nyúlnak, pályázatot szándékoznak kiírni a terület rendezésére. Andrij Moszkalenko helyettes polgármester jelezte, hogy bár számos infrastrukturális problémát kell megoldani a városrészben, az emlékmű területe bizonyosan közösségi tér marad.

(unian.ua/Kárpátalja)