Gyermekrajz-kiállítás Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

2019. január 30., 13:54 , 940. szám

Hétfőn, január 28-án rendhagyó tárlat nyílt Magyarország Ungvári Főkonzulátusának előterében. Az elmúlt években szép hagyománnyá vált, hogy a külképviselet halljában időszaki kiállításokat rendeznek, de mindezidáig megyénk ismert festőművészeinek alkotásai kerültek kiállításra, most azonban az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola növendékei mutatták be legszebb munkáikat.

A kiállítás megnyitóján Fülöp Andrea konzul köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Buhajla József főkonzulnak.

– A kiállítások szervezésével azt a célt is szolgáljuk, hogy akik ellátogatnak a főkonzulátusra, azoknak legyen lehetőségük megtekinteni a tárlatot, akár a várakozás unalmát is enyhítve. Ám a mostani alkalom nem igazán ebbe a körbe illő, hiszen nem híres festők mutatkoznak be, hanem az itt kihelyezett 29 alkotásban a jövő művészeit tisztelhetjük. Biztos vagyok abban, hogy a művészeti iskola az eddig megszokott professzionális módon fogja folytatni a munkáját – jegyezte meg Buhajla József és további sikereket kívánva biztosította a jelenlévőket arról, hogy a főkonzulátus a jövőben is kiemelt módon támogatja majd a művészeti iskolát, ahogyan ezt eddig is tették. Elhangzott, hogy hamarosan különböző hangszerekkel bővül az iskola kelléktára, egy citerát és egy cimbalmot biztosítanak a növendékek számára.

Az intézmény egymás után két évben – 2016-ban és 2017-ben – is elnyerte az Ukrajna legjobb gyermek művészeti tanintézménye címet. Az iskola segíti a tanulók tehetségének sokoldalú kibontakozását több művészeti irányzatban, a gyerekek egy helyen foglalkozhatnak koreográfiával, zenével és képzőművészettel.

Hromova Natália igazgató asszony kiemelte: – Különlegesen megtisztelő számunkra, hogy itt állíthatjuk ki az iskola legtehetségesebb növendékeinek képzőművészeti alkotásait. Ez az első ilyen alkalom, de reméljük, a jövőben évente lehetőség nyílik majd növendékeink bemutatkozására, akik a jövő tehetségei.

Jelenleg 960, 5–15 év közötti tanulója van az iskolának, közülük mintegy 200 gyerek foglalkozik képzőművészettel. Az előkészítő osztály segít a szülőknek és a gyerekeknek a helyes képzési irány kiválasztásában.

Büszkén mondhatjuk, hogy végzőseink a világ valamennyi táján feltalálják magukat, és intézményünk hírnevét öregbítik. A most megnyíló képkiállításon a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály képviselteti magát műveivel. A gyerekalkotások mindig nagyon pozitívak, érdekes a gyerek szemén keresztül látni a jövő világát, amely – ha most ezekre a képekre tekintünk –, láthatjuk, hogy csodálatos – zárta gondolatait az igazgató.

Közismert, hogy a festőművészek sajátos lelkivilággal megáldott emberek, akik alkotásaikon keresztül fejezik ki gondolataikat, és nem túl beszédesek, de két ifjú tehetséget sikerült szóra bírni. A csapat nevében a 12 éves Anasztázia Kustin és  Balázs Krisztián mutatkozott be.

Az iskola ifjú zenészei rövid előadással emelték a rendezvény hangulatát.

A gyermekrajzok tárlata előzetes bejelentkezés alapján február 25-ig tekinthető meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Rehó Viktória