A székely zászlót és a városcímert ábrázoló „műalkotásokat” helyeztek ki Székelyudvarhelyen

2019. február 6., 09:17 , 941. szám

A székely zászlót és a városcímert ábrázoló képeket helyeztek ki múlt csütörtökön a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal tanácstermében, miután egy január 22-én kimondott jogerős ítélet nyomán el kellett távolítani a teremből a szóban forgó jelképeket hordozó zászlókat.

Orbán Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselője az MTI-nek elmondta: személyesen kezdeményezte a „műalkotások” elkészítését és kihelyezését. Az MPP önkormányzati képviselői saját illetményüket ajánlották fel a digitális technikával festővászonra nyomtatott jelképek elkészítésére.

Hozzátette: semmilyen törvény nem vonatkozik arra, hogy milyen „műalkotásokat” lehet kihelyezni valamely önkormányzat termeiben, így reméli, hogy a jelképek a helyükön maradhatnak mindaddig, míg törvény nem biztosítja a kitűzésüket. Elmondása szerint a városcímerre vonatkozó határozatot az önkormányzat elfogadta. A jelkép azonban mindaddig nem válhat hivatalossá, míg a kormány határozatot nem hoz róla.

Orbán Balázs megjegyezte: korábban hasonló digitális technikával készítették el a város néhány díszpolgárának, például Jókai Mórnak a portréját. A jelképeket ábrázoló műalkotások a díszpolgárok portréi mellé kerültek.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság a székelyföldi magyar feliratok és jelképek ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresete nyomán január 22-én hozott jogerős ítéletet arról, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal homlokzatáról és tanácsterméből el kell távolítani a székely zászlót és a városcímert ábrázoló zászlót.

(MTI/Kárpátalja)