Az RMDSZ beterjeszti az anyanyelvhasználatot bővítő közigazgatási kódexet a tavaszi ülésszakban

2019. február 13., 09:27 , 942. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beterjeszti a tavaszi parlamenti ülésszakban a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő közigazgatási kódexet, amelyet a román alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánított – közölte Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A politikust arról kérdezte az MTI, hogy milyen prioritásai lesznek a szövetségnek a múlt héten kezdődött tavaszi parlamenti ülésszakban. Emlékeztetett, hogy a közigazgatási kódexet az alkotmánybíróság egyebek mellett procedurális okok miatt nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek, ezért a törvényalkotási folyamatot elölről kell kezdeni. Mint mondta, február folyamán szakértői egyeztetések alapján véglegesítik a tervezetet, amelyet abban a reményben terjesztenek majd be, hogy a törvényhozás gyorsított eljárással elfogadja. Leszögezte: figyelembe veszik az alkotmánybíróság észrevételeit, és kiigazítják a tavalyi tervezet szövegét.

A képviselőházi frakcióvezető elmondta, hogy a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára vonatkozó államelnöki kifogások nagy részének nem adott helyt a taláros testület, egyedül a prefektusi intézmény decentralizációjára vonatkozó javaslat akadt fenn az alkotmánybírósági rostán.

Az RMDSZ a többi párttal is egyeztetni fog. Korodi reményét fejezte ki, hogy a tavalyi parlamenti vita során érvényes alapelvek mellett a román kormánykoalíció pártjai továbbra is kiállnak.

(MTI/Kárpátalja)