Elnökjelöltek: Volodimir Zelenszkij, a jópofa ígérgető

2019. március 6., 20:22 , 945. szám

„Elmondom önöknek, milyen Ukrajnáról álmodom” – indítja választási programját a komikusként, színészként, televíziós producerként népszerűvé vált Volodimir Zelenszkij, aki sokak számára némileg váratlanul január óta a végső győzelemre legesélyesebb elnökjelöltnek számít a 44 induló közül.

A program a továbbiakban is csak távolról emlékeztet egy komolyan vehető államférfi által összeállított cselekvési tervre. Stílusa inkább azokat a jeleneteket idézi, amelyekben társulatával kifigurázza az ukrán politikai elitet a színpadon. Csakhogy hősünk ezúttal átlépte a komikusokat és az államférfiakat elválasztó képzeletbeli választóvonalat, s ami odaát még jópofa könnyedség volt, az ideát hozzá nem értésként és felelőtlenségként hathat.

A hosszúra nyúlt lírai bevezetőt követően mindenesetre leszögezi, hogy csupán egyetlen ciklusra vállalja az elnökséget, „hogy megváltoztassam a rendszert a jövő érdekében”. Ezután viszonylag hosszan fejtegeti, mit ért népszavazások útján gyakorolt demokrácián. Felidézi, hogy az 1991. december 1-jei referendum óta, amelynek eredményeként megszületett Ukrajna, az országban nem tartottak népszavazást, amelyen a népnek módja lett volna dönteni valamely kérdésben. Ezért, írja, első törvénytervezetében javaslatot tenne annak a jogi mechanizmusnak a kialakítására, amely által „csak Ukrajna Népe fogja meghatározni a hatóságok fő feladatait a népszavazások és a közvetlen demokrácia egyéb formái révén”.

Zelenszkij ideális világában az ember jelenti a legfőbb értéket, bár programíróinak láthatóan nem sikerült kiiktatniuk minden ellentmondást az elképzeléseiből. „Célom egy olyan ország felépítése, amely minőségi szolgáltatásokat nyújt a polgárainak. Ehhez maximálisan csökkenteni kell az állami funkciók számát” – írja például, de nem fejti ki, hogy az egyik célkitűzésnek miért feltétele a másik.

További értékekként említi a program az igazságosságot és a törvény előtti egyenlőséget. Ha rajta múlik majd, tudjuk meg, eltörli az államfő, a parlamenti képviselők és a bírák mentelmi jogát. Törvénybe foglalná az elnök és a honatyák visszahívásának rendjét. A Legfelső Tanácsot és a helyi önkormányzatokat egyaránt nyílt listás választási rendszer alapján képzeli megválasztani.

Külön fejezetet szentel a béke megteremtésének az országban. Ehhez, illetve a megszállt területek visszaszerzéséhez, a háborús károk Oroszország általi megtérítéséhez a Budapesti Memorandum aláíróinak, illetve Ukrajna európai uniós partnereinek a támogatását kívánja megszerezni. Egyben kijelenti: a nemzeti érdekek feladása nem lehet egyezkedés tárgya. Ukrajna irányítása alatt tovább haladna a NATO felé, amelyet biztonságunk garanciájának nevez, ám erről a haladási irányról is népszavazáson kérné ki a polgárok véleményét.

A kormányzattól független bíróságokat, hivatásos hadsereget vizionál. Elképzelése szerint a polgárok biztonságát garantálni képes, a vállalkozókat nem vegzáló bűnüldöző szervekre volna szükség.

Ami gazdasági elképzeléseit illeti, kevés konkrétummal szolgál, a ritka ígéretek egyike egyfajta adófizetési amnesztia, melynek értelmében 5%-nyi adó megfizetése ellenében bárki büntetlenül bevallhatná és legalizálhatná vagyonát. Kilátásba helyezi az átlátható földpiac megteremtését, ám ahogyan sok minden egyébbel, ezzel kapcsolatban sem közöl részleteket.

A komikus-producer egy egészséges és művelt nemzetet képzel el, amihez a pedagógusi és az orvosi szakmáknak megbecsültekké és jól megfizetettekké kell válniuk. Az egészségügyben és az oktatásban egyaránt a bürokrácia csökkentését ígéri. Az egészségügy átalakításának alapját a biztosításon alapuló egészségügyi ellátás bevezetésében látja, ahol a páciens választhatná meg a biztosítási programot, az egészségügyi intézményt, az orvost és még a kezelés módját is. A rászorulók alapszintű biztosítását az állam finanszírozná, teszi hozzá.

Zelenszkij mindenki számára kényelmes, élhető országot ígér. A fiataloknak minőségi oktatást, munkahelyet, lakástámogatási rendszert helyez kilátásba, valamint állami támogatást az induló vállalkozásukhoz. Az időseknek méltó nyugdíj­ellátást biztosítana, áttérést a szolidáris nyugdíjbiztosítási rendszerről a tőkefedezetire, ahol a nyugdíjcélú megtakarítások örökölhetők lennének. Természetes jó minőségű utakat is ígér, továbbá az állami monopólium megszüntetését a közlekedésben. Ezenkívül ígér még gyors internetet, korszerű hulladékfeldolgozást és környezetvédelmet, az erdőkivágás hatékony felügyeletét stb.

Összességében az embernek az a benyomása, mintha a program szerzője gondosan kiválogatta volna az előző korok politikusainak programjaiból azokat az elemeket, amelyek kellően pozitívak és általánosak ahhoz, hogy senki ne találhasson bennük kivetnivalót, miközben gondosan kerülte a megosztó témákat, illetve azokat, amelyek megoldása népszerűtlen intézkedéseket igényelne. Valószínűleg ebből a megfontolásból maradhatott ki a programból a nemzeti kisebbségek témája és a nyelvkérdés is, amelyekről egy árva szó sem esik a többoldalas dokumentumban. A nemzeti kisebbségek képviselőinek szemében ugyanakkor e témák mellőzése nyilván sokat levon a komikus megnyerő mosolyának hatásából, hiszen jól mutatja, hogy mire számíthatnak megválasztása esetén mindazok, akiknek az ügye, a sorsa éppen nem „népszerű” kérdés az ország irányítóinak szemében.

(ntk)