Az ukránok többsége a békéért cserébe támogatná a megszállt területek autonómiáját

2019. március 16., 17:40 , 947. szám

Az ukránok 51%-a kész támogatni, hogy a Donyec-medence megszállt területei autonómiát kapjanak Ukrajnán belül a konfliktus békés rendezése érdekében – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Arra a kérdésre, hogy „Ha a harci cselekmények beszüntetéséhez és a Donyec-medencei konfliktus békés rendezéséhez autonómiát kellene adni Ukrajnán belül Donyeck és Luhanszk megyék nem ellenőrzött területeinek (DNR és LNR), vajon támogatna-e ön egy ilyen javaslatot?”, a megkérdezettek 28%-a úgy válaszolt, hogy bizonyosan támogatnának egy ilyen javaslatot, 23% pedig inkább támogatná, mint nem. Ugyanakkor 24% nem támogatná az elképzelést, 25% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre, vagy megtagadta a választ.

A felmérés értelmében a megszállt területek autonómiáját legnagyobb arányban az ország déli (66,7%) és keleti (71,9%) régióinak, valamint a Donyec-medencének (66,7%) a lakói támogatnák. Nyugaton és a központi régióban a megkérdezettek 35,4%-a, illetve 42,4%-a támogatná az elképzelést.

A felmérés február 28. és március 11. között készült, a szociológusok 2004 fő véleményét tudakolták meg 129 településen, az ország valamennyi régiójában – a megszállt területek kivételével.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)