Jubileumi tanulmányi vetélkedő Ungváron

2019. március 27., 10:57 , 948. szám

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) a magyar tannyelvű iskolákat érintő tudománynépszerűsítő körútja után – egyfajta záróakkordként – minden évben megrendezi a végzősök tanulmányi vetélkedőjét. Az idén tizedik alkalommal lebonyolított versenyen a tanulók a korábbi évekhez hasonlóan az egyetem magyar intézetének szakirányai szerint 5 – földrajz, fizika, magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem – tantárgyban mérték össze tudásukat.

A X. tanulmányi vetélkedőt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg, múlt szerdán, március 20-án az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében (UNE UMOTI) rendezték meg. Kárpátalja 8 magyar tan­nyelvű intézményéből – Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola, Munkácsi Szent István Líceum, Nagyberegi Református Líceum, Nagydobronyi Református Líceum, Péterfalvai Református Líceum, Eszenyi Bocskay István Középiskola és a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum – negyvenöt 10–11. osztályos tanuló érkezett, hogy összemérje tudását.

Az esemény ünnepélyes megnyitójára a Bercsényi Miklós Könyvtárban került sor. Elsőként Varga Brigitta, a KMDFKSZ alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta: a rendezvény célja a magyar diákok segítése a tudás széles körű elsajátításában, a szakmai elhivatottság tudatosításában, továbbá a fiatalok önmegvalósításának és sokoldalú fejlődésének elősegítése. Paulo Coelhót idézve kiemelte: „Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel”, és mint mondotta, ez a lehetőség itt, Ungváron is adott.

Dr. Spenik Sándor, az UNE UMOTI igazgatója a résztvevőkhöz és kísérő tanáraikhoz szólva kiemelte, örömteli, hogy Kárpátalján több továbbtanulási lehetőség is kínálkozik az érettségiző tanulók számára. Az egyik az Ungvári Nemzeti Egyetem falain belül, ahol egy több mint 15 ezer fős közösségnek lehetnek a tagjai. A magyar karon nemcsak ismereteket szerezhetnek és elmélyülhetnek a tudományban, hanem a pezsgő diákéletben való részvétellel élettapasztalatokat is nyerhetnek.

Bence Norbert, a KMDFKSZ elnöke visszatekintett a kezdetekre, amikor 10 éve megszületett az ötlet, hogy foglalkozzanak a végzős középiskolásokkal is, és vezessék be őket az egyetem színes világába. Azóta a rendezvény évről évre színvonalasabb.

– Elgondolkoztatok már azon, mi lesz Kárpátaljával, ha a fiatalság elhagyja a szülőföldjét? Az Intézet és szervezetünk csakis az itt megjelent tanulók által lehet gazdag és maradhat fenn. Jól gondoljátok meg, maradtok vagy mentek, de ne felejtsétek el azt, hogy mi mindig számítunk rátok – mondta Bence Norbert arra biztatva a végzősöket, ragadják meg a szülőföld adta lehetőségeket, mivel mindannyian itt vagyunk igazán otthon. Kiemelte, hogy a versenyzők jelentik a kárpátaljai magyar értelmiség jövőjét, s ha itt hagynak minket, akkor a helyi magyarság szegényebb lesz.

A megnyitó után a versenyzők és a szervezők egy csoportképet készítettek az egyetem főépülete előtt, majd kezdetét vette a vetélkedő. A verseny végeztével, amíg a tanárok – dr. Traski Viktor (matematika), dr. Nagy Natália (magyar nyelv és irodalom), Turóci Jolán (fizika), Kulcsár Tímea (történelem) és Belikánics László (földrajz) – a feladatlapok értékelésével foglalkoztak, a diákszervezet tagjai végigkalauzolták a tanulókat az egyetemen és bemutatták a magyar intézetet.

Végül következett az eredményhirdetés, a dobogós helyezést elért diákok pénzjutalomban és értékes ajándékokban részesültek. Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak!

Az I–III. helyezett diákok névsora tantárgyanként: Földrajz: 10. osztály: I. Molnár Zsanett Patrícia (Nagyberegi Református Líceum (NBRL)), II. Varga Csaba (Péterfalvai Református Líceum (PRL)), III. Mónus Sándor (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BBGMG)). 11. osztály: I. Hapák Viktor (BBGMG), II. Kopor Ádám (NBRL), III. László Vivien (PRL).

Magyar nyelv és irodalom: 10. osztály: I. Sárközi Zsófia (NBRL), II. Varró Tímea (Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola), III. Szilvási Petra Patrícia (Nagydobronyi Református Líceum (NDRL)). 11. osztály: I. Váradi Petra (NBRL), II. Fehér Szilvia (Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum), III. Radvánszky Zsófia (BBGMG).

Fizika: 10. osztály: I. Nagy Zsolt (BBGMG), II. Mica János (PRL), III. Mohacsek Artúr (NBRL). 11. osztály: I. Petreczky Kristóf (NBRL), II. Lechner Márk Zsolt (BBGMG), III. Bukszár Adrienn (NDRL).

Matematika: 10. osztály: I. Kabácij György Flórián (NBRL), II. Úr Kristóf (NDRL), III. Szolnoki Péter (BBGMG). 11. osztály: I. Györke Zsófia (NDRL), II. Turányi Richárd (NBRL), III. Biró Szintia (BBGMG).

Történelem: 10. osztály: I. Gorondi Erika (NBRL), II. Kovács Richárd (Eszenyi Középiskola), III. Mándi Emília (PRL). 11. osztály: I. Cserniga Kristóf (NBRL), II. Pálóczi Annamária (BBGMG), III. Katona Alexandra Szabina (NDRL).

Rehó Viktória