Nyolc kórus részvételével zajlott a Felsőoktatási Intézmények X. Nemzetközi Kórustalálkozója

2019. március 27., 11:48 , 948. szám

„A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza” – ezzel a Kodály Zoltán-idézettel vette kezdetét a Felsőoktatási Intézmények X. Nemzetközi Kórustalálkozója március 26-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) átriumában. Az alkalom része a március 25–29. között megszervezett Rákóczi Napok rendezvénysorozatnak.

A beregszászi főiskola alapítása óta nemcsak oktatási intézményként funkcionál, hanem szellemi és kulturális központként is szerepet vállal a kárpátaljai magyarságért. A felsőoktatási intézmények első kórustalálkozóját 2005-ben szervezték meg, amelyen először csak kárpátaljai kórusok vettek részt, azonban 2006-tól a rendezvény nemzetközivé vált.

A kórustalálkozó kezdetén a közönség máris ízelítőt kapott a főiskola himnuszának, Rákóczi imájának meghallgatása által.

A találkozó résztvevőit Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektora köszöntötte. Beszédében felidézte a 2005-ben első alkalommal megszervezett kórustalálkozót, amihez hozzáfűzte: a „narancsos forradalmat” követően álltak elő az ötlettel, hogy Rákóczi Ferenc születésnapjának hetén szervezett rendezvénysorozathoz kapcsolódjon a kórustalálkozó is, amelyen céljuk volt, hogy „megmutassuk magunkat a világnak és hívjuk ide a világot, hogy megismerjen minket” – fogalmazott. A rektor asszony kiemelte, hogy az idő eljött ahhoz, hogy „Rákóczi földjén” pozitív irányú változások következzenek be, s a kórustalálkozó is egy pozitív alkalom az egymásra találás és megértés jegyében.

A Gaudeamus igitur latin nyelvű diákhimnusz közös eléneklését követően léptek színpadra az alkalomra érkezett kórusok: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kórusa a II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézete kórusának kíséretében (vezető (v.): Kiss Julianna), a nyíregyházi Gaudeamus kórus (v.: Kerekes Rita), a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyes Kara Nagyváradról (v.: Kovács Gábor), a Selye János Egyetem Női Kara Komáromból (v.: Orsovics Yvett), az Eszterházy Károly Egyetem Énekkara Egerből (v.: Kabdebó Sándor), az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatóinak „Bojánok” kórusa (v.: Sztanyiszlav Coka), a Munkácsi Állami Egyetem kórusa (v.: Jaroszlav Bilecsko), valamint az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa (v.: Natalija Kozacsuk).

A kórustalálkozó résztvevői számára az alkalom lehetőséget kínált a kölcsönös tapasztalatszerzésre, a határokon és nemzetiségeken átívelő barátságok szövődésére, a hallgatóság számára pedig rendkívüli élménnyel szolgált.

lexi