XIV. Öregdiák-találkozó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

Öregdiák nem vén diák

2019. április 2., 19:58 , 949. szám

Hagyományosan a Rákóczi Napok keretébe illeszkedve, annak záróakkordjaként tartotta meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Öregdiák Szövetsége az Öregdiák-találkozót. A rendezvényen a főiskola egykori és jelenlegi diákjai, a tanárok, valamint a meghívott vendégek színvonalas előadásokon vehettek részt, és finom borok mellett beszélgethettek, nosztalgiázhattak.

A találkozó kezdetén Gyebnár István beregszászi magyar konzul köszöntötte az egybegyűlteket, és örömét fejezte ki, hogy a főiskola magas színvonalon kapcsolódik be a magyarországi kulturális és tudományos életbe.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF rektor asszonya beszédében hangsúlyozta, hogy a Rákóczi Napok és az Öregdiák Szövetség arról szól, hogy tartsuk számon egymást. „A mi iskolánk olyan, mint egy falu: mindenki mindenkit ismer, köszönünk egymásnak. Mi mindig arra törekedtünk, hogy magunkat közös erővel vigyük előrébb, ez hozta létre ezt a főiskolát és ez tartja még mindig fenn. Csapatmunka zajlik, ahogy az életben is a legtöbb kutatásban, győzelemben csapatmunka van” – tette hozzá a rektor asszony.

Rácz Béla, a II. RF KMF rektorhelyettese, az Öregdiák Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta: „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már útban vannak a második generációs öregdiákok, a mi gyermekeink, akik már most itt tanulnak a főiskolán. Dolgozzunk azon, hogy egyre több második generációs öregdiák legyen” – mondta Rácz Béla.

Köszöntötte a jelenlévőket Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke, Maruszics Erik, a II. RF KMF Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöke, valamint Gyöngyössy Tibor, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium HÖK-alelnöke.

A továbbiakban Szaniszló Róbert – sajátos humorral megfűszerezve – ismertette a házirendet, majd a II. RF KMF Gál Natália által felkészített színjátszó csoportjának előadásában a #Szeretlek című színdarabot tekinthették meg a találkozó résztvevői. A színdarab többek között betekintést nyújtott a fiatalok online tereken zajló életébe – viccesen, de ugyanakkor tanulságosan, vetítést és modern zenei aláfestést is felhasználva.

Parászka László, a főiskola öregdiákja bemutatta a Parászka-pincészetet, majd néhány szóban jellemezte az alkalomra hozott különleges és karakteres borok ízvilágát és történetét. A fiatal vállalkozó tagja az Ukrajnában egyedüli Beregszászi Szent Vencel Borrendnek.

Visszatérő fellépője a találkozónak a Néha Banda, akik ezúttal is nagy sikerrel zenéltek a közönségnek egy-egy finom bor kortyolgatása közben. Az újdonsült öregdiákok hagyománnyá vált eskütételét követően Rácz Béla kiosztotta az emléklapokat az esküt tett diákoknak. Újdonság, hogy mostantól a Felsőfokú Szakképzési Intézetet végzett diákok is öregdiáknak számítanak.

A rendezvény műsorvezetői Simon Dávid és Birtók Ferenc voltak, akik különleges anekdotákat is felelevenítettek a közönség szórakoztatására.

Tóth János