A kárpátaljai magyarság a XXI. században

2019. április 3., 11:40 , 949. szám

A kárpátaljai magyarság a XXI. században címmel jelent meg esszékötet a Nap Kiadó gondozásában. A tanulmánykötetet az elmúlt héten mutatták be Beregszászban, az Európa–Magyar Házban, ahol a szerzők és az ötletgazda meséltek a kiadvány tartalmáról, gondolatiságáról és jelentőségéről. 

A közelmúlt történelmének bemutatása nagy felkészültséget, empátiát és alaposságot igényel, hisz nem letisztult folyamatokról van szó, így aztán ezek megítélése nem is lehet egységes, mutatott rá Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul. Ezért is dicséretes a kötet életre keltőinek igyekezete, szerzőinek bátorsága. Ahhoz, hogy a kisebbségi politikáért felelős politikusok megalapozott döntéseket hozzanak, szükségük van ilyen fogódzókra, hiteles információkra, kreatív gondolkodásról tanúskodó ötletekre. Olyan írásokra, amelyek a külhoni nemzetrészek életének egy-egy szeletét világítják meg – mondta el Szilágyi Mátyás.

A kötet ötletgazdája, Pusztay János professzor szerint a magyar közvélemény ugyan már sokat tud a kárpátaljai magyarságról, de még mindig messze nem eleget. Elmondta, hogy tervek szerint a mostani, hasonló felépítésű kiadványokban, amelyek a Magyar szemhatár sorozatban látnának napvilágot, az erre felkért szerzők készítenének látleletet a Kárpát-medence külhoni magyarjainak, valamint a diaszpórában élő nemzettársaink helyzetéről.

Zékány Krisztina, a válogatás szerkesztője, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének vezetője bevezetőjében arról szólt, hogy ha folyamatában szeretnénk látni a dolgokat, akkor már ma hozzá kellene látni a következő kötet dolgozatainak a megírásához. Erre meg is van a szándék, a hozzá szükséges humán erőforrás is rendelkezésre áll, s remélhetőleg az anyagi hátteret is sikerül biztosítani hozzá.

Zubánics László történész, a kötet egyik szerzője elmondta, hogy a XXI. században egyik napról a másikra változik a valóság: „A jelen holnapra már történelem. Ám mindezek ellenére érdemes a mával is behatóbban foglalkozni, hisz csak ekkor hozhatunk felelősségteljes, megalapozott döntéseket a jövőre nézve. A kárpátaljai magyarok számára például a viharos és gyötrelmes XX. század egyik legfontosabb tanulsága, hogy jöhetnek bármilyen vészterhes időszakok, türelemmel, bölcs kivárással, kulturális, szellemi értékeinkhez való következetes ragaszkodással túlélhetők ezek a nemszeretem periódusok is”.

Bacsó Róbert közgazdász a kötetben Kárpátalja gazdasági helyzetét elemezte Ukrajna függetlenségének kikiáltásától napjainkig. A bemutatón elmondta, hogy az elmúlt közel három évtized óriási változásokat hozott az ukrán gazdaságban. Ahhoz, hogy a továbbiakban ennek a sokszor ellentmondásos, összetett folyamatnak a nyertesei legyünk, ismernünk kell a korábbi kezdeményezéseket, azok erősségeit és gyengeségeit.

Sebestyén Ilona, a kötetet gondozó Nap Kiadó irányítója hiánypótlónak nevezte a nemrég megjelent tanulmánykötetet. Örvendetesnek nevezte, hogy a könyv komoly érdeklődést váltott ki Magyarországon.

A bemutató ezt követően kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

ev