Ötödik alkalommal szavaltak együtt Beregszász főterén

Vers a téren, páva a levegőben

2019. április 11., 21:52 , 951. szám

Április 11-én, a magyar költészet napján 48 iskolából közel ezren gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek és szavaljanak. A Pro Cultura Subcarpathica által szervezett rendezvényt idén – a költő halálának századik évfordulója alkalmából – Ady Endre emlékének szentelték, akinek Fölszállott a páva című versét együtt szavalta a tömeg. Idén néhány iskola zenés-verses összeállítással is készült, így téve színessé a költészet napi programot.

A Kárpátalja számos iskolájából érkezett gyerekcsapatok és kísérőik kis táblákat emeltek a magasba, melyeken településük neve volt olvasható, ezenkívül minden intézmény ajándékcsomagot is kapott. Mivel az idei műsort Ady Endre emlékének szentelték, őt ábrázolta az a hatalmas poszter, mely a színpad mellett állt, és melyet minden résztvevő elláthatott kézjegyével, ezáltal örökítve meg e különleges nap emlékét.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja, Fülöp Andrea beregszászi magyar konzul, Orosz Ildikó megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektor asszonya, a Pro Cultura Supcarpathica civil szervezet elnöke, valamint Nagyija Lovha, Beregszász alpolgármestere.

„Az, hogy ilyen sok iskolából eljöttek, azt jelenti, hogy fontosnak tartják a magyar verset, a magyar szót, melyben benne van a magyar nép lelke, filozófiája, gondolkodása” – kezdte beszédét Orosz Ildikó. A rektor asszony továbbá elmondta, hogy nekünk, kárpátaljai magyaroknak azért fontos ez a nap, mert arra is emlékezünk, hogy a Szovjetunió idején ezen a napon a magyar szónak teret és lehetőséget lehetett adni, más magyar történelmi és kulturális ünnepet megünnepelni viszont nem volt szabad. Ekkor kerülhettek elő azok a gyöngyszemek, melyeket más alkalomkor nem lehetett szavalni, ezért számunkra a versünnep több, mint más régiók számára.

A köszöntőbeszédet a nap fénypontja, a közös szavalás követte, melyben a meghívott vendégek is részt vettek. Mónus Dóra moderátor a színpadról vezényelve segített összehangolni a több száz hangot, így a Fölszállott a páva együtt szavalása csodálatos élményt nyújtott. A program további részében a Hangraforgó együttes zenés-verses összeállítását hallhatta a közönség. A Hangraforgó 2010-ben alakult Sáros­orosziban, 7–17 éves gyerekek alkotják, akik szeretnek énekelni, szeretik a zenét és a verseket. Az együttes megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a megzenésített versekre, főként azokra, melyek nemzeti megmaradásunkat erősítik. A Hangraforgó zenei repertoárjában a keresztyén dalok mellett a Kárpátia együttes Keleti-Kárpátok című számát is feldolgozta. Fellépett továbbá a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola, valamint a Bátyúi Középiskola, majd Szabó Katalin megzenésített verseket énekelt.

A fellépők után a színpad ismét a diákoké lett, de kicsit másként, hiszen a hagyományokhoz híven kezdetét vette a Szabad mikrofon program, melyben bátran elmondhattak, felolvashattak egy, a szívükhöz közel álló költeményt. Mindebben segítségül szolgált a színpad mellett verseskötetekkel zsúfolásig megtöltött könyvespolc. A sok vers között hallhattunk Hamlet-részletet, József Attila-verseket, de a legnépszerűbb talán a hazaszeretet ikonikus alkotása, Radnóti Miklós Nem tudhatom című verse volt.

Tóth János