Brüsszelben ülésezett a CDI

2019. április 17., 09:09 , 951. szám

Az európai parlamenti választási kampányt, a Brexitet és az európai gazdaság gyengülését emelte ki beszédében Orbán Viktor a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség, a Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) brüsszeli ülésén április 10-én az Európai Parlament épületében. A tanácskozáson, a KMKSZ képviseletében, részt vett Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő is, akivel újságírónk telefonon beszélgetett a CDI végrehajtó bizottsági üléséről.

1961-ben az európai integrációtól függetlenül megalakult a Kereszténydemokrata Világunió, amely aztán 1982-ben átalakult Kereszténydemokrata Internacionálévá, 1999-ben pedig felvette a ma is használatos nevét, a Centrista Demokrata Internacionálét (CDI). A CDI célja a kereszténydemokrata és demokrata szellemiség terjesztése, összefogása, hálózat- és kapcsolatépítés a közös irányt képviselő pártokkal Európa, Ázsia, Dél-Amerika és Afrika területéről.

A CDI április 10-i délelőtti, brüsszeli ülésén Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét – aki egyben a jobbközép pártszövetség alelnöke is – kérték fel az európai politikai helyzet értékelésére. A miniszterelnök a Brexit és a májusi európai parlamenti választások fontosságát húzta alá, valamint kiemelte az európai gazdaság lemaradását a többi régióval szemben, amiben szerinte a migrációnak is negatív szerepe van – mondta Bocskor Andrea.

A tanácskozáson szó esett egy olyan intézet létrehozásáról, amely a kereszténydemokrata elveken alapulna, és azokat a tudományos kutatóintézeteket foglalná magába, amelyek kutatásaikkal, rendezvényeikkel erősítenék a kereszténydemokrácia elveit a világban. A magyar részről támogatott új intézet kérdésénél kisebb vita alakult ki, ugyanis német képviselők szerint nincs szükség új intézet létrehozására, hiszen a Konrad Adenauer Stiftung erre elegendő. Végül abban állapodtak meg, hogy előkészítik a tervezetet az intézet megalakításáról, illetve kidolgozzák a megszervezés részleteit.

A délutáni ülés során a régiók felelősei beszámoltak a sürgősségi határozatokról, a venezuelai, a kolumbiai helyzetről, valamint a közép-európai régióra jellemző politikai helyzetet is megvitatták. Magyar szempontból a Közép-Európáról szóló határozat azért fontos, mert elítélte több európai baloldali és liberális párt összefogását a szélsőjobboldali pártokkal, mint pl. Magyarországon a Jobbikkal, Szerbiában pedig a Dveri, EU-ellenes párttal. Elítélte a Jobbik  antiszemita és rasszista kijelentéseit, listázásra való felszólítását és határozottan elutasították a gyűlöletbeszéd és antiszemitizmus minden formáját – fogalmazott a képviselő asszony.

Az ülésen részt vett Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, aki a CDI-DCI alelnöke is egyben, így a Fidesz Néppárton belüli státusza is szóba került. Az ülésen elhangzott, hogy a Néppártnak szüksége van a Fideszre, hiszen az európai uniós intézményekben így tudja megtartani dominanciáját.

A kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI-nek egyébként 2018. február 16-tól a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt is teljes jogú tagja.

Cs. A.