Második forduló: Zelenszkij kiütéses győzelmet aratott

2019. április 24., 09:15 , 952. szám

Április 21-én rendezték az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját. Az események szinte pontosan úgy zajlottak, mint három héttel korábban, az első forduló alkalmával: reggel 8 órakor (kijevi idő szerint) kinyitottak a szavazófülkék, s a polgárok este 20 óráig járulhattak az urnákhoz. Az egyetlen, bár lényeges különbség az volt, hogy a szavazólapokon ezúttal csupán két név szerepelt: Volodimir Zelenszkij elnökjelölté, és Petro Porosenko hivatalban lévő elnöké.

A szavazás feltűnően eseménytelenül zajlott. Utóbb Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium kommunikációs osztályának vezetője a Facebook közösségi oldalon azt írta, soha nem látott még a mostanihoz fogható elnökválasztást Ukrajnában, amelyen nem vetették be a jól ismert adminreszurszot, mint eddig mindannyiszor; nem történt terrorcselekmény, mint az 1999-es gránátrobbantás Krivij Rihben, nem történtek tömeges csalások, mint 2004-ben, és nem tört ki utána forradalom; nem ostromolták a szavazóhelyiségeket verőlegények (tyituskák), és nem vetették be a különleges rendőri erőket, mint 2012-ben.

Igaz, ezúttal is történtek szabálysértések, melyek ügyében a rendőrség vizsgálatot indított, ám egyértelmű volt, hogy ezek az elszórt esetek nem befolyásolják a végeredményt. Tulajdonképpen már napokkal korábban eldőlt, hogy Ukrajna új elnökét Volodimir Zelenszkijnek fogják hívni, s a kérdés csupán az volt, hogy milyen arányú lesz a győzelme. A második forduló előtti utolsó közvélemény-kutatások szerint Zelenszkij támogatottsága 73% volt, míg Porosenkóé 27%, a péntek esti elnökjelölti vitát pedig a szakértők és a választópolgárok egyöntetű véleménye szerint az előbbi nyerte.

Vasárnap este, valamivel 20 óra, tehát a szavazóhelyiségek zárása után közzétették a nemzeti exit poll eredményét, amely a voksok 73,5%-át jósolta Zelenszkijnek, míg Porosenko várható eredménye 25% volt (1,5%-nyi érvénytelen szavazólap mellett).

Tíz perccel 20 óra után Volodimir Zelenszkij bejelentette győzelmét. Sajtótájékoztatóján köszönetet mondott többek között szüleinek, csapatának, az újságíróknak, a bűnüldöző szerveknek és a választóknak. Azt ígérte szavazóinak, nem hagyja cserben őket.

Az MTI tudósítása szerint a győztes közölte, hogy folytatni akarja a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőinek tanácskozásaiból álló minszki folyamatot és a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével folytatott tárgyalásokat.

„Feltétlenül folytatjuk a minszki irányvonalat, és végigvisszük annak érdekében, hogy fegyvernyugvást érjünk el” – mondta. Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a katonák élve térjenek vissza a kelet-ukrajnai frontról.

Zelenszkij közölte azt is, hogy Porosenko felhívta őt, és személyesen gratulált győzelméhez.

Nem sokkal később Petro Porosenko szintén sajtótájékoztatót tartott és elismerte vereségét. Egyben bejelentette, nem távozik a politikából, hanem ellenzékbe vonul. Elnöksége eredményeiről szólva bejelentette, ha a Legfelső Tanács elfogadja a héten az új nyelvtörvényt, ő alá fogja írni azt.

Az exit poll eredmények nyilvánosságra hozása után nem sokkal Twitter-üzenetben gratulált a győztesnek az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége. Éjféltájt gratulált Zelenszkijnek megválasztásához Emmanuel Macron francia elnök, majd bejelentették, az új ukrán elnököt felhívta telefonon Donald Trump amerikai elnök.

Valamivel éjfél után megtudhattuk, hogy a szavazói névjegyzékekben szereplő 29 645 358 polgárból 18 486 039 vette át a szavazólapját, a részvétel az elnökválasztás második fordulójában 62,07%-os volt. A legmagasabb a részvétel Lemberg megyében (67,34%), Kijevben (65,86%) és Dnyipropetrovszk megyében (65,82%) volt. A legkevesebben ezúttal is Kárpátalján (46,38%), valamint Csernyivci megyében (54,09%) járultak az urnákhoz.

Ily módon az idei elnökválasztás második fordulójában közel 1,5%-kal alacsonyabb volt a részvétel, mint az első fordulóban, amikor a jogosultak 63,52%-a élt választójogával. A rendszerváltás óta a mostaninál kevesebben csak az előző, 2014. május 25-i elnökválasztás alkalmával adták le a szavazatukat (59,48%).

A szavazatok összeszámlálása többé-kevésbé zökkenőmentesen, és ukrán viszonylatban gyorsan zajlott. Hétfőn délelőtt kiderült, hogy az Ukrajna határain túl a második fordulóban leadott 59 843 szavazat összeszámolása alapján Petro Porosenko hivatalban lévő elnök kapta a voksok 54,73%-át, míg ellenfele, Volodimir Zelenszkij 43,78%-os eredményt ért el. Az Ukrajinszka Pravda azt írta, Porosenko 45 ország ukrán külképviseletein szerezte meg a legtöbb szavazatot, míg Zelenszkij 23-ban végzett az élen. További három országban (Kuvait, Algéria és Chile) a két jelölt azonos számú voksot kapott.

Ami az ukrajnai eredményeket illeti, a szavazatok 100 százalékának összeszámolása után Volodimir Zelenszkij győzött 73,22%-kal (13 541 530 szavazat), míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő 24,45 százalékos eredményt ért el (4 522 320 szavazat). Egy kivételével az ország valamennyi megyéjében Zelenszkij győzött. Porosenkónak egyedül Lemberg megyében sikerült győznie a szavazatok 62,92%-át szerezve meg, míg ellenfele 34,45%-ot kapott. Kárpátalján 100%-os feldolgozottság mellett Volodimir Zelenszkij szerezte meg a voksok 80,67%-át, míg Porosenkóra 16,69% szavazott. Országosan a voksok 2,31%-a érvénytelennek bizonyult.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint 44 országból összesen 685 nemzetközi megfigyelő vett részt a mostani ukrán elnökválasztáson. Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid távú ukrajnai választási megfigyelői missziójának koordinátora hétfői kijevi sajtótájékoztatóján a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének megfigyelői által az ukrajnai választásokról készített előzetes jelentését ismertetve közölte, pozitívan értékelték a választást. A 2019-es elnökválasztáson Ukrajnában megfelelő verseny alakult ki, és tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat – idézte szavait az MTI. Hozzáfűzte, hogy a „nyugodt hatalomátadásnak lehetőséget kell teremtenie a demokratikus intézmények még további erősítésére és az elszámoltathatóságra”. Cereteli felrótta viszont, hogy a két forduló előtti kampányokra jellemző volt a társadalmat foglalkoztató kérdéseket taglaló valódi párbeszéd hiánya.

Levélben gratulált Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna megválasztott elnökének Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

„Kérem, engedje meg, hogy ezúton gratuláljak nagyarányú győzelméhez, amellyel Ukrajna következő elnökévé választották” – írta Orbán Viktor, és leszögezte: a magyar kormány a továbbiakban is az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztésén fog munkálkodni. „Ebben számítok és örömmel tekintek az Önnel való együttműködésre. Felelősségteljes munkájához sok sikert kívánok” – zárta levelét a magyar miniszterelnök.

A Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint az ortodox húsvét miatt előfordulhat, hogy az elnökválasztás hivatalos végeredményét csak április 30. körül hirdethetik ki.

(zzz)