A táncház napját méltatták Nagyberegen

2019. május 8., 14:50 , 954. szám

Második alkalommal csatlakozott Kárpátalja a Hagyományok Háza táncház napja programjához, melyet idén nyolcadik alkalommal szerveztek meg a magyar fővárosban. A kárpátaljai alkalmon ezúttal 5 népi zenekar és több néptáncegyüttes muzsikált és táncolt együtt.

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége és a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet társszervezésében megrendezett programnak a Nagyberegi Tájház adott otthont. Az esemény alkalmával először vendégszerepelt vidékünkön az Erdélyből érkezett Magyarpéterfalvi Hanga Hagyományőrző Néptáncegyüttes, akik saját tájegységük, a Küküllő mente táncos és népzenei világát mutatták be a nagyérdemű előtt. A program házigazda-zenekara idén a Sodró együttes volt, amely közös műsort adott a vendég együttessel, ezt követően táncházra csalogattak minden zenészt és táncost.

A program megnyitóján Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy a program célja, hogy olyan kötetlen lehetőséget biztosítson a kárpátaljai zenészek és táncosok számára, ahol együtt muzsikálhatnak és táncolhatnak a zenészek megkötések nélkül.

Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet elnöke köszöntőjében örömmel jegyezte meg, hogy a Tájház újra megelevenedett, s ezáltal az idelátogató fiatalok megismerkedhetnek az egykori hagyományokkal, szokásokkal. Füzesi Magda szavait idézve kiemelte: „Nekünk itt van jussunk borban és búzában”.  Majd így folytatta: „Bízom benne, hogy mindenki itthon érzi magát ezen a helyen”.

A koncertet követően a délután folyamán egész estig tartó táncházi program várta az érdeklődőket a csűrben. A táncház folyamán szilágysági, viski, palatkai, széki és kalotaszegi táncokkal ismerkedtek a jelenlévők. A délután folyamán finom bográcsossal kínáltak minden résztvevőt.

Váradi Enikő, a Sodró együttes vezetője, a program házigazdája kérdésünkre elmondta: Visk után Nagyberegre vándorolt a program, a következő éven pedig egy másik helyszínre egy másik zenekar házigazdaságával szervezzük majd meg. Számunkra megtisztelő volt a feladat, de nagy kihívás is, hiszen egész héten és a program napján is zuhogott az eső, ami megnehezítette a szervezési előkészületeket. A rossz idő ellenére mégis szép számmal összegyűltek a helyi néptáncegyüttesek tagjai, valamint a kárpátaljai népi zenekarok is, idén már öt zenekar kapcsolódott be a programba. Ennek az eseménynek az az előnye, hogy nem kell a zenekaroknak és a néptáncegyütteseknek egymással versenyezniük, hanem itt együttmuzsikálva, együtt táncolva és énekelve élvezhetjük a magyar népzenét, néptáncot, kötetlenül együtt tölthetünk egy délutánt a népzene és -tánc jegyében.

A Hagyományok Háza által létrehozott program célja, hogy bemutassa az UNESCO által is elismert táncházmozgalmi módszert és ezáltal a népi hagyományt és kultúrát. Az esemény az évek során kinőtte a Kárpát-medencét, így a tengeren túlon Londonban, az USA-ban, Kínában, Uruguayban is megszervezik a helyi magyar diaszpóra képviselői, ezáltal össznemzeti kezdeményezéssé alakult a program.

A kárpátaljai esemény támogatója Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Sándor-programja.

EV