Anyaországi támogatással létesül magyar kulturális központ Munkácson

2019. május 15., 12:45 , 955. szám

A Magyar Házak Kárpátalján Program keretében a magyar állam a közelmúltban megvásárolta Munkácson az egykori Osztrák–Magyar Bank impozáns épületét, a város egyik legemblematikusabb házát, ahol a felújítás után a Munkácsy Mihály Magyar Kulturális Központ kap helyet.

A jó hírt dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hétfőn, május 13-án a Munkács belvárosában található kétszintes épület előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be. Ezt megelőzően Buhajla József, Magyarország ungvári és Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzuljának, Majnek Antal munkácsi római katolikus megyés püspöknek a jelenlétében megbeszélést folytatott a munkácsi magyar politikai, civil, egyházi és oktatási szervezetek, valamint intézmények vezetőivel a központ tartalommal való megtöltésének témájában.

A miniszteri biztos tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a tervek szerint az eredeti állapotában fogják felújítani az épületet, amihez már készen állnak a tervdokumentációk, és megvan a megfelelő pénzügyi forrás is.

– Reményeink szerint a központ a munkácsi magyar társadalmi, civil, politikai, egyházi szervezetek közös házaként, egy Magyar Házként funkcionálna – emelte ki Grezsa István, és elmondta: ezen túlmenően előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az OTP munkácsi bankfiókjával, hogy kultúrtörténeti okból is átköltözne ebbe az épületbe és itt folytatná a tevékenységét. Úgyszintén elhangzott, hogy a projekthez kapcsolódóan az udvar turisztikai hasznosítását is tervezik.

– A felújítás elidegeníthetetlen részét képezi Munkács egykori királyi város egy nagy adósságának törlesztése. Hisz híres fiának, Munkácsy Mihály festőművésznek a halálát követően egy köztéri szobrot terveztek – mondta a miniszteri biztos. Ennek a gipszmintája el is készült, de az első világháború és az azt követő békeszerződés elmosta a tervet. – A mostani projekt keretében szeretnénk méltó környezetben, akár az épület előtti háromszögű téren felállítani Munkácsy Mihály életnagyságú bronzszobrát.

Megtudhattuk, hogy az épület megvásárlásáról tájékoztatták Andrij Balogát, Munkács polgármesterét, aki támogató jóindulattal fogadta a hírt, és ígéretet tett arra, hogy a város részéről a felújításhoz szükséges engedélyeket a lehető legrövidebb időn belül kiadják.

Grezsa István a megbeszélésről szólva kifejtette, mindenki lelkesen fogadta a központ létesítésének tényét, rengeteg jó ötletet kaptak a megjelent szervezetek képviselőitől a felújításhoz. A Munkács magyarságának a megerősítését célzó projekt várhatóan jövő ősszel érik be.

– Úgy gondolom, hogy a szimbolikus politizálásnak egy komoly fegyvertényét könyvelheti el a magyar állam azzal, hogy megszerezte ezt a patinás épületet Munkácson – hangsúlyozta Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke és kiemelte, hogy az igazi értékét az adja majd meg, ha Munkács közössége ezt valóban birtokba veheti. – Természetesen mint mindenütt, itt is ellentmondásos feltételeknek kell majd eleget tenni. Hiszen az épületnek részben önfenntartónak kell lennie, tehát olyan cégeket kell ide behozni, amelyek némileg anyagilag is támogatják a működést, másrészt viszont az épület nagy, és helyet tudnak kapni azok a magyarságszervezetek, amelyek jelen pillantban esetleg nem rendelkeznek ilyen lehetőséggel. Úgy gondolom, idővel a magyarságnak egy komoly központjává válhat, és ha meg tudjuk tölteni tartalommal – ez mindannyiunk közös felelőssége –, akkor komoly és eredményes vállalkozás lesz – zárta gondolatait Gulácsy Géza.

Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke szintén megerősítette, hogy Munkácson nagy problémát old meg a Magyar Ház.

– A magyar államnak köszönhetően egy régi probléma oldódik meg, mert a városvezetés mindent lebont vagy felújít az utóbbi időben, így nincs kultúrközpontunk, ahol rendezvényeket tarthatnánk. A magyar iskola és a líceum nagytermét használtuk, de az nagyon kicsi, 100-150 ember befogadására már alkalmatlan – mondta. Tavaly a Tanulók Házát bérelték ki az első közös munkácsi karácsonyi ünnepség megszervezéséhez, de az is kicsinek bizonyult. – Ez egy nagyszerű lehetőség, amely közel 2 éve érlelődik, és most végre az ingatlan használójaként lehetünk itt – jegyezte meg örömmel az alapszervezeti elnök.

Rehó Viktória