A Budai Vigadóban került bemutatásra a Levelek Kárpátaljáról táncszínházi előadás

2019. május 15., 08:11 , 955. szám

Május 10-én nagy sikerrel mutatták be a Hagyományok Házában a Levelek Kárpátaljáról című táncszínházi előadást. A művet a Kárpátalja Néptáncegyüttes és a Százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes közös előadásában tekinthette meg a nagyérdemű.

Kárpátalja Trianon utáni zivataros történetét igyekszik bemutatni a Levelek Kárpátaljáról elnevezésű táncszínházi előadás. A darabot Szigetvári József, a Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetője rendezte és állította színpadra. Az előadásban Kárpátaljáról felgyűjtött levelek hangján jelenik meg a fájdalmas Trianon utáni elszakadás állapota, az otthon egy idegen országban tudata. A kisebbségi létben megélt fájdalmak, nehézségek, az anyaország utáni vágy állapota az előadás folyamán több képben is megjelenik. A prózai levelek olvasását egy-egy táncos mulatság váltja fel. A rendező az egykori katonák és otthon maradt családtagok egyetlen kapcsolódási pontját felhasználva állítja a tánc és monológ összhangját színpadra a két együttes által. A mű a feladótól kibontakozó gondolat, vágyakozás, sóvárgás megfogalmazása, ami elgondolkodtat mind a térség hányattatott és zord múltjával, mind pedig az emberi sorsok törékeny összefonódásával kapcsolatban.

Trianon egy adott területnek egy másik országhoz történő csatolását jelentette, ami önmagában is borzalmas. Kárpátalját azonban nem egyszer és nem egy országhoz csatolták, hiszen része volt Csehszlovákiának, a Szovjetuniónak, és most Ukrajnának is, tehát egy idősebb kárpátaljai ember akár öt ország állampolgára is lehetett anélkül, hogy a lábát a falujából kitette volna. 

A darabban a nehézségek ellenére felsejlik a remény, amely erőt ad az elcsatolt közösségeknek a mindennapok továbbélésében. A kultúra, a tánc, a néphagyomány pedig egy biztos mentőcsónak a magyar identitástudat megőrzésében.

A közel másfél órás táncszínházi előadásban keveredik a dús érzelemmegnyilvánulás a prózai monológok által a virtuóz tánc­előadásokkal, ezáltal egy igazán emelkedett történelmi utazáson vehet részt a néző a múltból egészen a jelenig utazva. Hiszen Kárpátaljának nemcsak múltja, de jelene is van.

Váradi Enikő