Az ukrajnai politikai helyzettel foglalkozott a KMKSZ Választmánya

Aktuális kérdésekről tárgyaltak Beregszászban

2019. május 18., 19:58 , 956. szám

Bírósághoz fordulnak a törvények értelmében szavatolt magyar többségű egyéni választási körzet érdekében, és ehhez a nép­akaratot kifejező, támogató határozatokat kért a magyar többségű települések helyi tanácsaitól Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség május 18-án Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében megtartott választmányi ülésén. A kárpátaljai magyarság helyzetének értékelésén túl a KMKSZ elnöke felszólította a Kárpátalján élő magyar állampolgárokat, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választásokon.

„Tájkép csata előtt” – foglalta össze a jelenlegi ukrajnai helyzetet Brenzovics László elnöki beszámolója elején. A közelmúlt eseményei közül örömtelinek nevezte, hogy elbúcsúztattuk Petro Porosenkót, aki a saját programja helyett a Szvoboda Párt programját valósította meg, különösen a nyelvi, oktatási jogok területén. Örömteli az is, hogy az elnökválasztást Volodimir Zelenszkij 73%-kal megnyerte. Ugyanakkor rossz dolognak nevezte, hogy a parlament elfogadta a nyelvtörvényt, amely hatályba lépett, ezáltal Ukrajnában valamennyi kisebbségi jog alkotmányellenes felszámolása megtörtént. A KMKSZ elnöke szerint azt, hogy Zelenszkij milyen politikát fog folytatni és kikkel, igazából nem lehet tudni. Ő az első olyan elnök az ország történetében, akit Kelet- és Nyugat-Ukrajnában egyaránt támogatott a választók többsége. Viszont az országban meglévő különbségek emiatt nem változtak meg. A lakosságot megosztó kérdésekben a későbbiekben lépnie kell az új elnöknek, elsősorban a nyelvi, oktatási kérdésekben, amivel várhatóan a választóinak egyik jelentős részét el fogja veszíteni. Számára Brenzovics László szerint az lenne a legjobb, ha a nyelvtörvényt az Alkotmánybíróság megsemmisítené.

A parlamentben várható események kapcsán elmondta a KMKSZ első embere, hogy módosítani akarják a választási törvényt, az oligarcháknak az lenne a legjobb, ha csak listás lenne a választás, illetve akadnak parlamenti erők, amelyek fel akarják emelni, mások pedig csökkenteni a bejutási küszöböt. Viszont a KMKSZ-nek mindettől függetlenül készülnie kell az őszi parlamenti választásra, amely készülődésben egyelőre a legfontosabb a magyar többségű választói körzet ügye. Ukrajna törvényei garantálják, hogy ha valahol tömbben élnek a nemzeti kisebbségek, akkor azt a választási körzetek kialakításánál figyelembe kell venni, akárcsak a közigazgatási határokat. A most meglévő körzetek mind a két elvet felrúgják, hisz a kárpátaljai magyarságot három körzetbe osztották szét úgy, hogy a Beregszászi járást is megfelezték. Az ügyben egy per folyamatban van, egy másikat pedig most készít elő a Szövetség. Brenzovics László felszólította a helyi tanácsokat, hogy ezzel kapcsolatban a helyi népakarat bizonyítékaként hozzanak támogató határozatokat. Megemlítette, hogy előző nap egy ilyen kezdeményezést akadályoztak meg szélsőségesek a Beregszászi Városi Tanács ülésén. Amennyiben csak listás választás lesz, akkor nyilvánvaló, hogy ismét pártokkal kell egyezkedni, amiben az esélyeink Brenzovics szerint nem rosszak. A legnépszerűbb párt a Nép Szolgája mozgalom, amelyet a felmérések szerint a lakosság 45%-a támogat, de nem lévén tagságuk és programjuk, egyelőre senki nem tudja, hogy valójában mit is támogat.

A KMKSZ elnöke felszólította a visszahonosodott kárpátaljai magyarokat, hogy az európai uniós választásokon vegyenek részt. Elmondta, hogy az idén rendkívül jelentős anyagi támogatás érkezik az anyaország részéről, például a Keleti Partnerség programjának keretében 300 millió forint felhasználására nyílik lehetőség, folytatódik az óvodafelújítási program, hárommilliárd forintot ígértek a bázisiskola-programra. Új pályázatokat fog kiírni mezőgazdaság kategóriában az Egán Ede Alapítvány, és lesznek közepes és nagy pályázatok is. Folyamatban van egy milliárdos nagyságrendű turisztikai támogatási program kidolgozása is. A magyar kormányzat jelentős összeget szán Beregszász fejlesztésére is a Modern Magyar Városok program keretében.

Az UMDSZ-szel folytatott ötéves együttműködésnek vannak jó és rossz oldalai is, értékelte Brenzovics László. A megyei közgyűlésben és a Beregszászi Városi Tanácsban lévő közös frakciók munkáját kiválónak minősítette, ugyanakkor szerinte az UMDSZ vezetése a szervezetük egyes részeit teljes mértékben nem tudja irányítani. Például a munkácsi járási UMDSZ-szervezet Baloga pártjának magyar frakciójaként működik, míg a Nagyszőlősi járásban az ottani UMDSZ a Vidrodzsennya Párt magyar frakciójának szerepét játssza. A KMKSZ elnöke fölöttébb visszatetszőnek nevezte, hogy a választások előtt tudtuk nélkül aláírt Zubánics László egy szerződést Julija Timosenkóval, majd úgy köszöntötte a megválasztott Zelenszkijt a kárpátaljai magyarság nevében, és kért tőle találkozót, hogy ebben sem egyeztetett a KMKSZ-szel, akárcsak a halott ügynek számító nyelvtörvény újratárgyalását kezdeményező petíció ügyében. Mindezt annak ellenére, hogy a KMKSZ által folytatott tárgyalásokba beavatták, és Brenzovics Kijevbe is magával vitte az UMDSZ elnökét. A KMKSZ vezetője szerint az együttműködést folytatni kell, de az említett jelenségek a parlamenti választások előtt rontják a meglévő esélyeket.

Barta József alelnök beszámolójában elmondta, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanácsban a két választási forduló között módosították a megye költségvetését, amelynek köszönhetően ebben az évben a helyi utakra 273 millió hrivnyát fordítanak majd, amelynek 13%-a magyar vidékeken kerül felhasználásra. Messze nem elég ez az igényekhez képest, de arányosan kap belőle a magyarok lakta vidék is, köszönhetően a magyar frakciónak. Az útfelújítási munkálatok a nyár folyamán elkezdődnek. Ezen felül az Állami Útalapból 1,1 milliárd hrivnyából 22,7 kilométer állami alárendeltségű út lett megépítve. A közigazgatási reform kapcsán sürgette, hogy a magyar települések végre alakítsák ki közös álláspontjukat, hogy június végén azt tudja képviselni a megyei tanácsban a magyar frakció.

Őrhidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke arról számolt be, hogy Nagydobrony központtal kistérségben szeretnék egyesíteni Kisdobrony, Tiszaágtelek és Csongor településeket egy közös hromadává, erről állapodtak meg az említett falvak vezetői a nagydobronyi tájház átadási ünnepségét követően.

Gulácsy Géza alelnök, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány elnöke beszámolt az alapítvány programjairól. Elmondta, hogy eddig két programot bonyolítottak le, a kisösszegű pályázatokat és az oktatási-nevelési és taneszközpályázatot, ez utóbbi keretében 21 800 pályázatot fogadtak be. A Bethlen Gábor Alap kiírta a nemzetpolitikai célú támogatások pályázatát, amely keretében orvosok, pedagógusok, könyvtárosok és más szakmák képviselői több ütemben kaphatnak az anyaországtól támogatásokat, erre a célra 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatások minden kategóriában megemelkedtek, kivéve a gyermekétkeztetést, az ugyanannyi maradt, mint az elmúlt évben.

Berki Marianna, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója az alapítvány áprilisban megnyílt két, turisztikával és vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos pályázati körének tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy ezúttal összesen kétezren pályáztak az alapítványhoz.

Kulin Zoltán, a KMKSZ által egy évvel ezelőtt alapított TV21 csatorna vezérigazgatója beszámolt a televízió működéséről. A kárpátaljai magyar televízió a többségében magyarok által lakott vidéken továbbra is elsősorban online fogható a földi digitális műsorszórás minősíthetetlenül rossz lefedettségének következtében. A kábelszolgáltatókkal folytatnak tárgyalásokat, hogy minél több nézőhöz eljussanak az adások. A fejlesztési tervek kapcsán elmondta, hogy szeretnének létrehozni egy honlapot, vásárolni egy közvetítőkocsit, valamint egy ledfalat.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára beszámolt a KMKSZ eddigi és tervezett kulturális programjairól. Darcsi Karolina kommunikációs titkár pedig felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a TV21 elkészítette a Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában című dokumentumfilmet, amelynek a bemutatója május 20-án volt Budapesten az Uránia Filmszínházban. A filmet bemutatja a Duna World tévécsatorna május 25-én este 20 órától.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke beszámolt a szövetség óvodafelújítási programjáról. A KMKSZ által korábban támogatott táncházak iránt érdeklődőknek azt javasolta, hogy ezentúl, ha hasonló programokat szeretnének, akkor forduljanak a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségéhez.

Berki Károly, a KMKSZ Mezővári Alapszervezetének elnöke beszámolt a településén kialakult helyzetről a Nagymuzsalyból odaszállított nehézfémekkel szennyezett kőzetanyag kapcsán. Elmondta, hogy a felháborodott helyiek tanácshatározat birtokában lezárták az épülő napelemtelephez vezető utat.

Jakab Erika, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke arról számolt be, hogy ismeretlenek a helyi polgármester támogatásával újra építkezésbe kezdtek az aranybánya környékén. A megjelent ismeretlen befektetők 40 cm átmérőjű vízvezetéket fektettek le a bányához, illetve két nagyméretű medencét mélyítettek ki ott. Mindez annak ellenére történik, hogy a falu lakossága hallani sem akar a bányászat újraindításáról, és a Beregszászi Járási Tanács is ellenzi azt, ahogy a tanács jelen lévő elnöke, Sin József is elmondta a Választmánynak, csak a már kitermelt kőzet elszállításához és máshol történő feldolgozásához járulnak hozzá, a bányászat újraindításához nem. Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy bányászati tevékenységre egyetlen cégnek sem adtak engedélyt, a megyei testület engedélye nélkül pedig erre senki sem jogosult.

Badó Zsolt