„Lélektől lélekig a legegyenesebb út az anyanyelven át vezet”

Munkácsi Magyarok Találkozója tizedszer

2019. június 12., 08:24 , 959. szám

Pünkösdvasárnap tizedik alkalommal szervezte meg a munkácsi magyar közösség a Munkácsi Magyarok Találkozóját. A találkozó szervezőinek célja, hogy legyen egy nap, amikor a Munkácson élő és onnan elszármazott magyarok a Latorca-parti város magyar középiskolájának udvarán találkozhatnak egymással. Ezúttal a környező országok mellett Németországból is hazalátogattak családok. Idén is sok egymástól távol élő egykori ismerős, barát, osztálytárs, tanár és tanítvány találkozott, beszélgetett, koccintott a találkozón, amelynek népszerűsége tíz év után is töretlen.

A jelenlévőket az esemény főszervezője, Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke köszöntötte, közülük is kiemelve a meghívott vendégeket: Kovácsikné Scheuer Antónia ungvári magyar vezető konzult, Erdei Péter beregszászi magyar vezető konzult, Gulácsy Gézát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökét, a munkácsi központú választókörzet képviselőjelöltjét, Koroljova Erzsébetet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnökét, valamint Schink Istvánt, a házigazda iskola igazgatóját és számos más munkácsi magyar szervezet vezetőjét, valamint a történelmi magyar egyházak papjait.

Popovics Pál visszatekintve a rendezvény történetére bemutatta az első találkozókor született, most kilencéves Popovics Piroskát, és elmondta, hogy 2010 tavaszán egy cserkészvezetői megbeszélésen merült fel a Munkácsi Magyarok Találkozójának ötlete, amelynek megszervezésébe mára szinte minden munkácsi magyar szervezet, egyesület bekapcsolódott. Már akkor eldöntötték, hogy a rendezvény lebonyolításához nem kérnek támogatást alapítványoktól és egyik államtól sem, maguk finanszírozzák azt a munkácsi magyar polgárok, amíg képesek lesznek erre. Azóta is így szervezik évről évre a találkozót, és ma már meg sem kell hirdetni, minden munkácsi magyar tudja, hogy június elején lesz.

Kovácsikné Scheuer Antónia, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja köszöntötte a munkácsi magyar közösséget, és gratulált ahhoz, hogy a helyiek önkéntes felajánlásaiból szervezik a találkozókat, amihez semmilyen állami vagy alapítványi támogatást nem kérnek, ráadásul még így is bevételhez tudnak jutni, és abból támogatják a magyar iskolát. A konzul asszony elismeréssel szólt arról, hogy sokan külföldről is ellátogatnak az eseményre, hogy jól érezzék magukat, találkozzanak, és bizonyítsák a magyarok szolidaritását és egymás iránti szeretetét. Bizonyítják szerinte ezzel azt is, hogy a magyarság igyekszik megmaradni, összetartani.

Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke hangsúlyozta: „Lélektől lélekig a legegyenesebb út az anyanyelven át vezet. Pontosan azon keresztül, amit el akarnak tőlünk venni… A lélek mindig erőt jelent. A lélek kiáradására, az erőre pedig mindig akkor van a legnagyobb szükség, amikor nehéz helyzet van. A kárpátaljai magyarság most nehéz helyzetben van, szüksége van az erőre és a lélekre. Nem tudjuk megváltoztatni teljes egészében a sorsunkat, mert nem csak rajtunk múlik. Ugyanakkor mindig adódnak olyan pillanatok, amikor legalább valami kicsit mozdíthatunk, és megmutathatjuk, hogy egyáltalán vagyunk” – hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke utalva a július 21-én esedékes ukrajnai parlamenti választásokra.

Schink István, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója házigazdaként köszöntötte az iskola udvarán összegyűlt magyarokat. Az alkalmat kihasználva mondott köszönetet a KMKSZ vezetőinek, a KMPSZ-nek és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítványnak azért, hogy egy újabb épületrészt kaphatott az iskola, ahol kialakíthatnak hat tantermet, ezáltal megoldva az iskola tanteremhiányát. Az iskola igazgatója a rendezvény résztvevőinek köszöntése mellett a találkozó szervezőinek mondott köszönetet, akik a rendezvény bevételeiből minden évben támogatják az iskolát.

Popovics Pál főszervező felsorolta a találkozó sikeres lebonyolítását pénzzel és munkájukkal segítő helyi szervezeteket, vállalkozókat és magánszemélyeket, ezek: a KMKSZ, a Munkácsi Rákóczi Alapítvány, Farkas György, Davidovics Zoltán, Popovics Béla, Kalabiska István, Kosztyu Zsolt és az Ilosvay család, a helyi cserkészcsapat, a Karitász és mások.

Hogy senki ne maradjon éhes, bográcsban főzte a gulyáslevest Angyalossy Zsolt és csapata. Nagy László és csapata sütötte a kolbászt, valamint meg lehetett kóstolni a Varga Pincészet borait és a Beregszászban gyártott John Gaspar-sört, Váradi Viktória kürtőskalácsait és az Ilosvay Cukrászat fagylaltjait.

A gyerekek ingyen ugrálhattak a Karitász vadonatúj trambulinján, miközben szüleiknek lehetőségük volt anyagilag is támogatni a segélyszervezet Munkács szegényeit felkarolni igyekvő akcióját. A gyerekek közben hátul a kertben kipróbálhatták a lézerharcot, az íjászatot és lovagolhattak is. Majd számos kézműves-foglalkozásba is belekóstolhattak.

Magánszemélyek és vállalkozók nagyon sok ajándékot ajánlottak fel a tombolára, többek között Matl Péter szobrászművész a vereckei honfoglalási emlékmű három kicsinyített mását, Kopriva Attila festőművész egy festményét, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete egy 4000 hrivnya értékű üdülést az egyesület Vadvölgy Panziójában, a Mobiline üzlet egy Xiaomi okostelefont, az Ilnicki Attila vezette Stihl szaküzlet két fűnyírót, több étterem is vacsorautalványokat. Ezenkívül lehetett nyerni Waldorf-babát, könyvutalványokat, kempinglámpákat, Pick-szalámit és finom borokat, plüssbabákat, ingyenes bögrenyomtatásokat, horgászfelszerelést, fagyikuponokat, családi programutalványokat, valamint a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok által felajánlott értékes ajándékcsomagokat és még sok más ajándékot. Tombolajegyeket ezúttal is Puskás Noéminál és Tahyné Boldizsár Gabriellánál lehetett vásárolni, idén az inflációra reagálva már 10 hrivnyáért.

A sorsolás több mint egy órán át zajlott, és nagy sikere volt, szinte mindenki vásárolt szelvényeket, és nagyon sokan nyertek is.

A szervezők bejelentették, hogy a találkozó lebonyolítása során keletkező nyereséget ezúttal is a munkácsi magyar iskola javára ajánlják fel.

A kulturális műsorban elsőként Popovics Emese énekelt népdalokat, aki háromszor nyerte meg a KMPSZ által szervezett népdaléneklési versenyt. Majd a munkácsi Borostyán Néptáncegyüttes mutatott be somogyi és magyarpalatkai táncokat. Lakatos Lilla Petőfi-ösztöndíjas készítette fel a táncosokat, aki az alkalmat kihasználva, két év után átadta a stafétát Fogarasi Gyulának, aki elmondta, hogy hagyományos magyar baranta harcművészettel foglalkozik több mint tíz éve. Bár szakmájára nézve agrármérnök, de régóta néptánccol is, és szeptembertől Munkács mellett Beregrákoson és Szerednyén dolgozik majd Petőfi-ösztöndíjasként.

A Kovács Valéria által felkészített, a találkozóval egyidős, kilencéves munkácsi lányok is nagyon szépen énekelték a magyar népdalokat, majd nagy sikerű koncertet adott a Beregszász Dixieland Band. A helyiek közül bemutatta tudását a magyar iskola alsós és felsős kórusa, a református gyülekezet együttese, valamint a helyi tehetségek közül Varga Attila szaxofonon, Medveczky bácsi pedig hegedűn játszott. Végül pedig a 10. Sz. Munkácsy Mihály Öregcserkészcsapat tagjai énekeltek cserkészdalokat.

Matl Péter színpadra szólította azokat a barátait, akikkel együtt kijelölték a helyét, majd megépítették a vereckei honfoglalási emlékművet, s mindannyiukat megajándékozta az emlékmű makettjével.

Popovics Pál az idei találkozót értékelve tudósítónknak elmondta: „Körülbelül 400-an jöttünk most össze. A hangulat jó, többen előre tervezték, hogy itt fognak találkozni rég nem látott barátaikkal, rokonaikkal. Több osztálytalálkozót is erre a napra szerveztek, hisz ilyenkor az osztálytársak mellett sok más ismerőssel is össze lehet futni itt. A külföldön élő munkácsiak mellett a Csehországban vagy Angliában dolgozók közül is többen szabadságot vettek ki, hogy most látogathassanak haza, itt lehessenek velünk. Az idei találkozót is sikerül nyereséggel zárnunk, most úgy számolom, hogy a felajánlásoknak és az elkelt tombolajegyeknek köszönhetően megint körülbelül 10 ezer hrivnyával tudjuk támogatni a magyar iskolát. Mindez annak ellenére sikerült, hogy továbbra is tartjuk magunkat az elvünkhöz, miszerint nem pályázunk ennek a rendezvénynek a lebonyolítására pénzt. Ez egy példa lehet mások számára is, hogy így is lehet rendezvényt szervezni.

Az idei tapasztalatok alapján biztos vagyok abban, hogy jövőre is lesz június elején Munkácsi Magyarok Találkozója, szeretnénk jövőre valami különlegeset kitalálni. Még nem tudom, hogy mi lesz az, de van még egy évünk gondolkodni rajta” – mondta el tudósítónknak a találkozó főszervezője.

Badó Zsolt