KMKSZ-közgyűlés Jánosiban

2019. június 22., 10:34

Tegnap, június 21-én délután 16.30-kor került sor a jánosi Helikon Hotel konferenciatermében a helyi Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közgyűlésére. A rendezvényen jelen volt Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, ukrajnai magyar parlamenti képviselő, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Bíró Tibor, a Helikon Hotel tulajdonosa, valamint Barta István, Jánosi polgármestere.

Brenzovics László beszédében rögtön az ukrán aktuálpolitikára, illetve a közelgő parlamenti választásra tért ki. Elmondta, hogy mindenfajta erőfeszítés ellenére még nem sikerült olyan körzet kialakítását kiharcolni az ukrán hatalmi szerveknél, amely egyesítené a kárpátaljai magyar településeket. Továbbá elmondta azt is, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy az elmúlt 5 év a kárpátaljai magyarságot igen nehéz helyzetbe sodorta: „Azt ígérték számunkra, hogy helyre áll a béke az országban, közben pedig már 13 magyar halt meg a harcokban” – fogalmazott. Ezen felül nagymértékű gazdasági problémák is sújtják az országot, és jelenleg nem is látszik az, hogyan fog ebből kimászni Ukrajna – tette hozzá.

A kárpátaljai magyarság vonatkozásában arról tájékoztatott, hogy sok olyan dologra is sor került, amelyre korábban nem volt példa, és ez elsősorban Magyarországnak köszönhető. Magyarország támogatásával számos olyan program indult, amely pozitívan befolyásolja a kárpátaljai magyarság életét. Példaként megemlítette az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ pályázati lehetőségeit, iskolák, óvodák építését, fejlesztését és felújítását, a falvak orvosi rendelőinek a rendbetételét, illetve sportcentrumok vagy egyéb hasonló létesítmények megnyitását.

Az elnök úr reményét fejezte ki az iránt, hogy ez a támogatási-fejlesztési tendencia folytatódni, sőt nőni fog, és talán lehetőséget ad arra, hogy a kárpátaljai magyarság megkapaszkodjon a szülőföldjében – mert az egyik legnagyobb probléma, amely a községeinket érinti, az az elvándorlás – fogalmazott. Hangsúlyozta: mindent meg kell annak érdekében tennünk, hogy itt megfelelő munkahelyeket és lehetőségeket teremtsünk, ami által meg tudunk maradni itt, Kárpátalján.

A térség turisztikai potenciáljával kapcsolatban elmondta, hogy az egyik kiindulási pontja a kárpátaljai magyarságnak talán a turizmus ágazata lehet – ahogyan azt láthatjuk Beregdédában, Nagybégányban, Jánosiban, valamint Beregszászban – fűzte hozzá. Biztatónak tartja, hogy júliusban – erre a célra is – az Egán Ede Gazdaságfejlesztési program keretén belül újabb pályázatok kerülnek majd meghirdetésre, amelyben már nagyobb összegekre is lehet pályázni. Továbbá egy Beregszász fejlesztési program kerül majd bejelentésre, amely Beregszásznak és környékének a komplex fejlesztését fogja kivitelezni – mondta el.

Beszédében kitért a kistérségekre. A KMKSZ elnöke úgy véli, hogy a kistérségek megalapítása elkerülhetetlen lesz: „Viszont ezt vagy magunk fogjuk megcsinálni, vagy majd megcsinálják helyettünk” – kézenfekvő lenne az, hogy Jánosi, illetve Beregszász valamilyen együttműködést tudjon majd megvalósítani úgy, hogy ez kölcsönös előnyökkel járjon – szögezte le a képviselő.

Brenzovics László a beszéde végén arra biztatott mindenkit, hogy próbáljon nagyban gondolkodni és elindulni a fejlődés útján, mert Magyarország a kárpátaljai magyarság mellett áll, és támogatja az itt élő embereket, nekünk pedig az a dolgunk, hogy közösen, összefogva tegyük a dolgunkat – fűzte hozzá. A júliusi választással kapcsolatban kiemelte, hogy a legfontosabb feladat jelenleg az, hogy minél több választópolgár elmenjen szavazni, mert nagyon sok minden függ ettől, „és nekünk közösen kell valamennyiünknek együtt, minden településen jó eredményeket elérni”.

D.P.