Egy jól sikerült gyermeknap Homokon

2019. június 25., 15:21 , 961. szám

Vasárnap, június 23-án a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Homoki Alapszervezete a minajival közösen ismét gyereknapot szervezett. Idén is igyekeztek minél több érdekes programmal kedveskedni a homoki és környékbeli településeken élő gyermekek számára.

A hirtelen felkerekedett zivatar ellenére zsúfolásig megtelt a helyi klub, ahol elsőként Leskó Csilla, a helyi alapszervezet elnöke köszöntötte a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, majd röviden ismertette a programot.

A rendezvényen jelen volt Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettese, a KMKSZ alelnöke és Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője.

– A gyereknap mindig egy különleges pillanata az évnek, még a vasárnapok és az ünnepnapok sorából is kitűnik – jegyezte meg Barta József, és kitért arra, hogy a világban különböző időpontokban tartanak gyermeknapot, Magyarországon 1950 óta május utolsó vasárnapján, Ukrajnában június 1-jén rendezik meg. – A Szövetségünk régóta és különböző helyszíneken ünnepli ezt a napot. Célunk, hogy ebben a nehéz világban, amelyben élünk, legyen okunk az örömre, ami erőt ad a nehézségeink elviseléséhez. Általában mi, felnőttek tanítjuk mindenre a gyerekeket, de van, amikor nekünk kell tőlük tanulni. Paulo Coelho szerint három olyan dolog van, amelyet mindig eltanulhat a felnőtt a gyerektől: hogy kell ok nélkül örülni, hogy kell mindig valamilyen foglalatosságba merülni, és hogy kell kíméletlenül kiharcolnia magának azt, amit ő akar. Mi, kárpátaljai magyarok békét, boldogulást, biztonságot akarunk, és azt, hogy ne vegyék el a meglévő jogainkat, az anyanyelven való tanulás jogát, és a nyelvhasználtra való jogot az élet minden területén adják vissza. Ha összetartunk, akkor van erőnk, de nagyon fontos, hogy legyen képviseletünk az ukrajnai Legfelső Tanácsban – zárta gondolatait Barta József népképviselő-jelölt.

Ezután kezdetét vette a táncház. A Csipkés együttes húzta a talp­alávalót, Váradi Emese és Kács Szabolcs pedig táncba hívta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kellemes magyaros ritmusra együtt dobbant a résztvevők lába. A közös tánctanulás után finom pizza volt a fürge lábú résztvevők jutalma. Akárcsak a korábbi években, most is nagy volt az érdeklődés az arcfestés iránt. A bejárat melletti asztalok körül sok gyerek nézelődött és türelmesen várta, hogy Sponták Anett, Sponták Bettina, valamint Erdő Katalin változatos formákat fessen az arcukra. A tortakészítés, díszítés rejtelmeibe Tóth-Mihalovics Krisztina nyújtott betekintést, majd közösen elfogyasztották a finom és nagyon szépre sikeredett tortát.

Az udvaron pedig egy meglepetés várt a gyerekekre: a bátrabbak éltek is a lehetőséggel, és vidáman felültek a pónilóra, hogy körbelovagolják a községi tanács előtti teret.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, de a helyi aktivisták – Marcsák Zita, Bodnár Mónika, Orémusz Ildikó, Úr-Barna Bernadett, Komonyi Klára, Panco Éva, Remecki Tímea és mások – segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg a gyermeknap.

R. V.