Első alkalommal szerveztek Interetno Fesztivált Técsőn

2019. június 25., 18:59 , 961. szám

Június 23-án nagyszabású interetno fesztivált szerveztek Técsőn, melyen hat országból közel 35 hagyományőrző együttes, zenekar mutatkozott be. A program zárásaként a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, Szalonna és Bandája adott nagykoncertet.

A szervezők célja az volt, hogy olyan autentikus népzenei és néptánc-, népdalörökséget mutassanak be a közönség számára, amelyet még ma is sok helyen őriznek és megélnek a ruszin, román, magyar, hucul, szlovák és más nemzetiségek közösségeiben. A fesztivál során olyan kárpátaljai ruszin, hucul és román adatközlő zenészek is bemutatkoztak, akik még tiszta forrásként őrzik őseiktől tanult népzenei örökségüket. A rendezvényen a kárpátaljai fellépők mellett Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Románia ismert folkművészei is bemutatkoztak. A programot a técsői önkormányzat hívta életre, melyet a magyar kormány jelentős anyagi forrással támogatott, ennek köszönhetően mutatkozhatott be az anyaország legkiválóbb népzenész-formációja, Szalonna és Bandája, valamint Balmazújváros néptáncegyüttese is. A kárpátaljai magyar fellépők között megtekinthették a Kárpátalja Néptáncegyüttes műsorát, valamint a viski Szivárvány néptáncegyüttest és a Viski Citeratriót is.

A nemzetiségek egész napos hagyományőrző seregszemléje kora délelőtt zenés, énekes felvonulással indult, majd ünnepélyesen megnyitották a programot. A szervezők hagyományteremtő céllal rendezték meg a fesztivált, bizodalmuk szerint ez lehet a Felső-Tisza-vidék legnagyobb nemzetközi folkfesztiválja.

EV