Ifjúsági és mozgáskorlátozott tábor a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat szervezésében

2019. június 25., 19:37 , 961. szám

Június 24–29. között hatodik alkalommal szervezi meg ifjúsági és mozgáskorlátozott táborát a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) 10–16 év közötti gyerekek számára. A tábor címe idén 6 nap alatt a föld körül, helyszínéül pedig a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum szolgál.

A tábor június 25-ei hivatalos megnyitójának a Rácz István benei római katolikus plébános által bemutatott szentmise számított. A misét követően Makuk János, a BJMSZ elnöke köszöntötte a tábor résztvevőit és vendégeit. Elmondta, hogy a tábor az elmúlt huszonöt év alatt hatodszor kerül megszervezésre, ennek több oka – köztük anyagi okok – is volt, ezért beszédében köszönetet mondott a támogatóknak, akik segítsége által idén több mint 55 gyerek vesz részt a hatnapos alkalmakon. „Remélem, hogy a tábor sok-sok izgalmat és élményt ad számotokra” – szólt a fiatalokhoz, majd felolvasta Bartos Mónika országgyűlési képviselő levelét. Makuk János kiemelte: a táborban mind egészséges, mind sérült gyerekek részt vesznek, akik az együtt töltött idő alatt tanulni is tudnak egymástól. Fontos ez, ugyanis ezzel lehetőséget kapnak, hogy kimozduljanak otthonról, és elfelejthetik a mindennapok apró vagy kevésbé apró nehézségeit – fogalmazott.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Kuti László első beosztott konzul köszöntötte a jelenlévőket és háláját fejezte ki mindazoknak, akik energiát, erőt és anyagi forrásokat fektettek a tábor megszervezésébe. „Azt kívánom, hogy a tábor végén úgy távozzatok innen, hogy feltöltődtetek tudással, barátságokat kötöttetek, és nem utolsósorban megerősödtetek magyarságotokban is” – mondta a gyerekeknek.

A köszöntőket követően bemutatkoztak a kialakult csapatok, amelyek a tábor címéhez igazodva a négy égtájról kapták nevüket: a Napkeleti Bélák, a Vadnyugati Felfedezők, az Északiak – „Éccakai Menő Manók” és a Délapóék, akik a következő napokban különböző játékokban és megmérettetésekben mérkőznek meg egymással.

A szervezők igyekeznek minél érdekesebb programokkal szórakoztatni a táborlakókat. A csapatjátékok mellett interaktív előadásokra is sor kerül: a budapesti Román Ágnes mentálhigiénés szakember Fognyűvő manócskák száműzése címmel a helyes fogápolásról tartott előadást hétfő délután, a Szolnokról érkezett Demény István világutazó a víz világnapjáról, közép-ázsiai kalandozásokról, valamint Karibi muri címmel a Karib-térség szigeteiről tart előadásokat a saját maga által készített fényképek bemutatásával színesítve azokat. Kedden bemutatót tartott a Nyíregyházáról érkezett MediBall csapata egy különlegesnek számító labdajátékból, amely egy egész testet megmozgató sport, s a játék közben megnő az akaraterő és a szabadságérzet, s egyszerre fejleszti a sokoldalú gondolkodást és a kreativitást. A hét folyamán a táborozók amerikai stílusú, popcornos moziestet tartanak, afrikai táncoktatáson vesznek részt, a táncházat szolgáltató Sodró együttessel a népzene világába nyernek betekintést, Homoki Bálint nagyvőféllyel és ceremóniamesterrel szórakoztató esten vesznek részt, a kézművesdélutánon különböző mesterségeket próbálnak ki, a BorzsaVári népi zenekarral zenés estet tartanak majd, kipróbálják az íjászatot, az úszást, a karaokét és laser-taget, kirándulást tesznek Munkácsra, Ungvárra és Beregszentmiklósra.

lexi