Buttler-kultúrkúria és Magyar Ház alapkőletétele Szerednyén (Frissítve)

2019. július 11., 16:20 , 964. szám

Szerdán délben az ungvári járási Szerednyén ünnepélyes keretek között helyezték el a Magyar Házak Kárpátalján program keretében megújuló Buttler-kultúrkúria alapkövét.

– Magyarország Kormánya azzal, hogy Kárpátalján támogatja a magyar épített emlékek helyreállítását, közös értéket teremt, és gazdagítja a térség valamennyi nemzetiségét – jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos az ünnepségen mondott köszöntőjében. – A magyar kormány Buttler János egykori, ma romokban heverő kúriájának az újjáépítésével és új funkciókkal történő felruházásával a magyar gyökerű Szerednye nagyközség és a környező települések lakosságát, a vidék idegenforgalmának fejlődését támogatja.

A miniszteri biztos reméli, hogy a Buttler-kúria összekötő kapocs lesz Kárpátalján a magyarság és a többségi szláv nemzet között. Az ukrán sajtóban az utóbbi napokban megjelent bírálatokra, amelyek szerint a kárpátaljai látogatásaival is beavatkozna a közelgő ukrán parlamenti választás kampányába, Grezsa István kijelentette:

– Mi Magyarország részéről nem tudunk és nem is akarunk szavazatokat vásárolni pénzért, mi csak dolgozni és építkezni tudunk Ukrajnában, s ha ez beavatkozás, akkor büszkén vállalható. Így megtiszteltetésként értékeltük, hogy szobrot emelhettünk Beregszászban az ukrán nemzet költőjének, Tarasz Sevcsenkónak, hogy görögkatolikus kápolnát építhettünk a Lemberg (Lviv) megyei Tuholkában, hogy lecserélhettük a munkácsi gyermekkórház beázó tetejét, vagy hogy éppen kanyarójárvány idején oltóanyagot, súlyos hiány fellépésekor pedig a víztisztításhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós klórt hoztunk Kárpátaljára – jegyezte meg a miniszteri biztos.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja ukrán nyelven szólt az egybegyűltekhez, majd magyarul folytatva kiemelte, nagyon fontos ez a nap.

– A magyar állam részéről csak segíteni akarunk, mint ahogyan számtalan esetben nyújtottunk segítő kezet a szomszédos Ukrajnának. Kívánom, hogy ez a jószomszédi kapcsolat, ez a partneri viszony tovább folytatódjon, és bízom abban, hogy így is fog történni.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke köszöntötte a rendezvényen megjelent, közös történelemmel rendelkező valamennyi nemzetiség képviselőit.

– A közös gyökereink elősegíthetik, hogy napjainkban ne csak túléljük a nehézségeket, de fejlődni is tudjunk. A romokban heverő ház újjáépítve a település ékességévé és turisztikai látványossággá válik, az épület összeköti a múltat a jövővel. S az egymással mindig békében élő kárpátaljai magyarok és ukránok barátságát is szimbolizálja – szögezte le Barta József és emlékeztetett arra, hogy az egykor boráról is híres Szerednyéhez három magyar történelmi személyiség neve is kötődik: a település várában lakott Dobó István, az egri hős, vélhetően a Buttler-házban játszódott Mikszáth Kálmán Különös házasságának a cselekménye, és a közelben lett merénylet áldozata Egán Ede, a kárpátaljai ruszinság felemelését szolgáló hegyvidéki akció kidolgozója.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédében azt emelte ki, hogy a Buttler-kultúrkúria és Magyar Ház a felsőoktatási intézmény turisztikai tanszékének oktatási bázisa lesz. Az épületnek más funkciót is szánnak, hiszen a településen az 1910-es népszámlálási adatok szerint mintegy ezer magyar élt. Napjainkban azonban már alig beszélnek néhányan magyarul, s ennek az az oka, hogy a korábbi korszakokban nem maradt fenn a magyar oktatás. Itt kapnak otthont a vasárnapi magyar iskola, a felnőtt nyelvi tanfolyamok és a KMKSZ-rendezvények is.

– Az elmúlt évszázad során nyelvváltáson átment helyi lakosság körében egyre nagyobb az igény a magyar nyelv tanulására – jegyezte meg örömmel Orosz Ildikó, akit egyébként rokoni szálak is kötnek Szerednyéhez. Végül köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarságnak nyújtott széles körű támogatásért.

Emerih Krickij, Szerednye polgármestere elmondta, ha újjáépül a Buttler-kúria, az a település ékessége lesz, és a romvár, valamint a Dobó-pincerendszer mellett a legfontosabb turisztikai látványossággá válik. S egyúttal az egymással mindig békében élő kárpátaljai magyarok és ukránok barátságát is jelképezi majd.

Ezután Grezsa István, Buhajla József, Barta József, Orosz Ildikó és Emerih Krickij elhelyezték az alapkőletételi urnát, más néven időkapszulát, amelyre rákerült az évszámot tartalmazó emléktábla. Végezetül a történelmi egyházak képviseletében Roger atya áldotta meg az épülendő ház alapkövét és az egybegyűlteket. A rendezvény hangulatát a Csipkés együttes műsora emelte.

 Rehó Viktória