Elítéltek egy ukrán nemzeti gárdistát Olaszországban

2019. július 13., 09:46

Az olaszországi Pavia bírósága bűnösnek találta Vitalij Markiv nemzeti gárdistát, akit azzal vádolnak, hogy 2014-ben a Donyec-medencében köze volt Andrea Rocchelli olasz fotóriporter meggyilkolásához – jelentette a Jevropejszka Pravda a Hromadszkéra való hivatkozással.

Markivot 24 év szabadságvesztésre ítélték. A portál megjegyzi, az ügyész előzetesen 17 év szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra. Emellett Markivot kötelezték, hogy fizessen kártérítést az áldozat családjának. 

Ítéletét a bíróság az indokolási rész nélkül hirdette ki. Az ügyészség Rocchelli halálát előre kitervelten elkövetett emberölésnek minősítette. A vád szerint a Karacsun-hegyen tartózkodva Markiv információkat adott át az ukrán hadsereg újságíróinak tartózkodási helyéről. Az ügyben vallomást tett az Ukrán Nemzeti Gárda megbízott vezetője is.

A védelem tagadta a vádat, ragaszkodva ahhoz, hogy az újságírók megkülönböztető jelzések nélkül tartózkodtak háborús övezetben, és kereszttűz áldozataivá váltak.

Az olasz fél megtagadta a helyszíni nyomozati cselekmények lefolytatását, és Markiv letartóztatása után figyelmen kívül hagyta Ukrajna azon javaslatait is, hogy hozzanak létre közös nyomozócsoportot. 

Az utolsó szó jogán Markiv július 12-én azt mondta, hogy ő egy egyszerű ukrán katona, hazafi, és örökké védelmezni fogja Ukrajnát.

Vitalij Markivot, a nemzeti gárda szakaszvezető-helyettesét 2017. június 30-án vették őrizetbe Olaszországban. Markiv ukrán–olasz kettős állampolgár, ezért az olasz törvények szerint tárgyalták ügyét. Az eljárás során tagadta, hogy köze lenne Rocchelli és orosz tolmácsa, az ugyanakkor meggyilkolt Andrej Mironov halálához. A vád, az elhunyt szülei, az olasz újságíró-szervezetek viszont kitartottak amellett, hogy a fotoriporter előre kitervelt emberölés áldozata lett.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az ítélethirdetés után a Twitteren jelezte, hogy fellebbeznek az ügyben. Szerinte Markiv és Ukrajna vétlenek Rocchelli halálában, aki az „agresszív Oroszország” áldozatává vált.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)