Az ukrán nyelvtörvény volt terítéken az ENSZ-ben

2019. július 17., 08:29

Az ukrán nyelvtörvényről tárgyalt július 16-án, európai idő szerint az esti órákban az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) New Yorkban – jelentette az UNIAN hírügynökség. Az ülés előre borítékolható módon határozat elfogadása nélkül ért véget, mégis érdemes felidézni, miként vélekedtek erről a kárpátaljai magyarság számára fontos kérdésről a nagyhatalmak.

A téma napirendre tűzését kezdeményező Oroszország részéről Vaszilij Nebenzja kijelentette, a jogszabály ellentétes a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről szóló valamennyi egyezménnyel, és nem egyéb, mint „az ország erőszakos ukránosítása”. Hozzátette, a törvényt általános konszenzus nélkül, politikai okokból fogadták el.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ főtitkárának politikai kérdésekben illetékes helyettese jelentésében többek között arról beszélt, az Egyesült Nemzetek Szervezete ragaszkodik a nemzeti kisebbségek jogainak és nyelvének védelméről rendelkező jogszabálytervezet kidolgozásához. Ebben támogatta őt Lamberto Zannier, az EBESZ kisebbségi főbiztosa.

Jonathan Cohen, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője kijelentette, hogy országa támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Emlékeztetett egyebek mellett a krími tatárokkal és más kisebbségekkel szembeni erőszakra, illetve felszólította Oroszországot a fogságba esett ukrán hadi tengerészek mielőbbi szabadon bocsátására.

A Franciaországot képviselő Francois Delattre elítélte Oroszország döntését, hogy orosz útlevelet ad a Donyec-medence megszállt területein élőknek, megjegyezve, hogy ez összeegyeztethetetlen a minszki megállapodásokkal.

Jonathan Allen, Nagy-Britannia állandó képviselője az ENSZ-ben arról beszélt, a Legfelső Tanácsnak az ukrán nyelvre vonatkozó határozata feltételezi, hogy a jövőben a kisebbségek jogairól is határoznak. Hangsúlyozta egy ilyen törvény elfogadásának szükségességét.

Christoph Heusgen Németország részéről úgy vélte, eleve nem szükséges tárgyalni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a nyelvtörvényről.

Az Ukrajnát képviselő Volodimir Jelcsenko az eddigi kijevi állásponttal egybehangzóan most is azt hangsúlyozta elsősorban, hogy a nyelvtörvény belügy, s nem szükséges megvitatni azt a BT ülésén. Szerinte Oroszország célja a kérdés napirendre tűzésével az volt, hogy politikai nyomást gyakoroljon Ukrajnára és elterelje a figyelmet más kérdésekről.

(unian.ua/Kárpátalja)