2050-ig Ukrajna elveszíti a munkaerő több mint egyharmadát

2019. július 28., 11:05 , 966. szám

Ukrajna 2050-ig elveszíti a munkaképes népesség több mint egyharmadát, miután az ország lakossága folyamatosan csökken és öregszik – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatásából, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet a TSZN nyomán.

Az ország 2030-ig előreláthatóan munkaerejének körülbelül a 15%-át veszíti el, a csökkenés 2050-ig eléri a 30%-ot. Ennél egész Közép-Kelet-Európában csak Lettországban és Bulgáriában rosszabb a helyzet.

Ukrajna lakossága szüntelenül fogy, az ifjúság elhagyja az országot, a születések száma nem fedezi ezeket a veszteségeket, az ukrán lakosság átlagos életkora folyamatosan nő. Általában hasonló helyzet figyelhető meg Európa keleti és középső részének valamennyi országában, az egyetlen kivételt, ahol nem fogy a lakosság, Törökország jelenti.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia a probléma megoldása érdekében egyszerűsítette a munkavállalók befogadásának eljárását. Ők a bevándorlók által pótolják a munkaerőhiányt, Ukrajnát pedig a munkaerő forrásának tekintik – írja az UNIAN.

Ukrajna ugyanakkor nem célország a külföldi munkavállalók számára. Az IMF ezért azt javasolja, hogy az itteni munkaadók foglalkoztassanak minél több idősebb korú, azaz 55 év feletti munkavállalót. Néhány cég jelentős arányban foglalkoztat az idősebb korosztályhoz tartozókat, az álláshirdetések oroszlánrészében azonban 35 év alatti munkavállalókat keresnek.

(unian.ua/Kárpátalja)