Zelenszkij párbeszédre szólította fel az egyházi vezetőket

2019. július 29., 08:32 , 966. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök párbeszédre szólította fel az egyházi vezetőket, „hogy a hit egyesítse, s ne megossza az ukránokat” – áll az államfőnek a Kijevi Rusz megkeresztelése évfordulójának alkalmából a Twitteren közzétett üdvözletében, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Ez a történelmi esemény hatalmas lendületet adott az ősi állam egyesülésének, megerősödésének és fejlődésének. Párbeszédre szólítom fel az egyházak vezetőit, hogy a hit egyesítse, s ne megossza az ukránokat. Egységben az erőnk és a jövőnk” – írta az elnök.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy 2018. december 15-én került sor az új Ukrán Pravoszláv Egyház (PCU) egyesítő zsinatára, az egyház feje Epifanyij lett. A Moszkvai Patriarchátus fennhatóságát elfogadó Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC MP) megtagadta az egyesülést a PCU-val.

December 20-án a Legfelső Tanács törvényben kötelezte az UPC MP-t, hogy változtassa meg nevét, feltüntetve abban Oroszországhoz tartozását.

Tavasszal Filaret tiszteletbeli pátriárka kijelentette, hogy az egységes ukrán egyházról folytatott tárgyalások során neki ígérték a nem hivatalos vezetést, ám a megállapodást nem tartották be. Hozzátette azt is, hogy az általa korábban vezetett Kijevi Patriarchátus (KP) nem szűnt meg. 

A PCU szent szinódusa megfosztotta Filaretet megyéspüspöki jogaitól. 

A tiszteletbeli pátriárka június 25-én létrehozta a KP saját szinódusát olyan püspökökből, akiknek a PCU megtiltotta istentiszteletek tartását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)