Milyen igazolás kell az iskolába?

2019. augusztus 23., 18:45

A gyermekeiket szeptember 1-jén óvodába, iskolába küldő szülők életét nemegyszer megkeseríti, hogy kötelező egészségügyi igazolást kell szerezniük a csemetéjüknek. Jelenleg az igazolást a gyermekorvos vagy a családorvos állíthatja ki.

Az óvodába készülő gyerekeknek a legegyszerűbb igazolás is elegendő. A segodnya.ua az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva azt írja, a tárca 2018 áprilisi rendelete értelmében az iskola előtti oktatási intézménybe jelentkezőnek nincs szüksége speciális igazolásra, elég, ha az apróságot megvizsgáló gyermek- vagy családorvos állítja ki a papirost. Az igazolásnak mindössze annyit kell tartalmaznia, hogy a gyermek egészséges és látogathatja az óvodát.

Persze ha a kicsinek specifikus egészségügyi problémái vannak (például allergia, hörgőasztma), azt célszerű feltüntetnie az igazolásban a gyermek orvosának, de lényeges, hogy ehhez sem szükséges felkeresni a szakorvost. A kiegészítő információ főleg azért fontos, hogy az óvoda személyzete tudomást szerezzen a gyermek esetleges egészségügyi problémáiról, és szükség esetén tudja, hogy mi a teendő.

Ami az iskolásokat vagy a szakiskolák hallgatóit illeti, tőlük egy megadott igazolásformát követelnek meg minden évben. Ezt a dokumentumot (086-1/о forma) szintén a gyermekorvos vagy a családorvos állítja ki, igazolva, hogy a gyermek átesett a „profilaktikai orvosi vizsgálaton”.

A kötelező orvosi vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium 682. számú, 2010. augusztus 16-i rendelete szabályozza. A vizsgálatról kiállított igazolásnak a személyes adatok mellett tartalmaznia kell az oktatási intézmény nevét, az osztályt, amelybe gyermek jár, az előző és a javasolt következő vizsgálat időpontját, a gyermek egészségi állapotára vonatkozó információkat – ilyenkor is célszerű feltüntetni a specifikus betegségeket –, a javasolt testnevelési csoportot és az esetleges ajánlásokat. A gyermek- vagy családorvos nem adja ki az egészségügyi igazolást a 63/o forma szerinti oltási lap nélkül, melyet az ő feladata vezetni, s amelyben fel vannak tüntetve a profilaktikai oltások, amelyeken a gyermek átesett. Az iskolában – különösen, ha a tanuló oktatási intézményt váltott, vagy új, esetleg már korábban esedékes oltást kapott – kérhetik az oltási lap másolatát. Azonban ha az oltásokat időben elvégezték, 7 és 14 éves kor között nem kerül sor újabb oltásra vagy újraoltásra, vagyis amennyiben a gyermek a régi iskolájában marad, szeptember 1-jén rendszerint elegendő bemutatni a 086-1/о forma szerinti igazolást.

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztet, hogy 2018-tól az oktatási intézmények nem követelhetik a gyermek 026/o forma szerinti egészségügyi fejlapját. Egyfelől, a szóban forgó formát a tárca még tavaly megszüntette, másfelől, az új irányelvek értelmében a gyermek egészségével kapcsolatos információk személyes adatoknak minősülnek, amelyeket csak az egészségügyi intézmények kezelhetnek. Az orvosok ugyanakkor rámutatnak, amennyiben a gyermek olyan specifikus egészségügyi problémákkal küzd, amelyek szükségessé tehetik a sürgős orvosi beavatkozást – ilyen például cukorbetegség vagy az asztma –, célszerű tájékoztatni erről az oktatási intézmény pedagógusait és egészségügyi dolgozóit.

A témához kapcsolódó hír, hogy az Egészségügyi, valamint az Oktatási és Tudományos Minisztérium felszólította a szülőket, hogy szeptember 1-jéig adassák be gyermekeiknek a Nemzeti Oltási Naptár szerint időszerű oltásokat. A beoltatlan gyerekek – kivéve azokat, akiknek a vakcinázása orvosilag ellenjavallott, nem látogathatják a többi tanulóval együtt az óvodákat és iskolákat.

Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszter Lilija Hrinevics oktatási miniszterrel közös augusztus 14-i sajtótájékoztatóján rámutatott: kollektívában a fertőzések nagyon gyorsan terjednek a beoltatlan gyerekek között. A tárcavezető ennek tudja be, hogy a tanév kezdetével évről évre hirtelen megnő a fertőző betegségekben megbetegedettek száma. A kormányzat idén szeretné megelőzni ezt a helyzetet, ezért kérik a szülőket, hogy gyermekeik védelmében végeztessék el az oltásokat.

Lilija Hrinevics hozzátette: amennyiben a szülők megtagadják a vakcinázást, jogukban áll alternatív oktatási formát választani, például a távolságit vagy az egyénit. Vagyis az állam minden esetben biztosítja az iskolai oktatáshoz való hozzáférést valamennyi gyermek számára.

Az oltási naptár szerint hatéves korukig a gyermekeknek rendelkezniük kell hepatitis B, tuberkulózis, kanyaró, mumpsz és rubeola, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, poliomyelitis és Hib-fertőzés elleni oltással. Hatéves korban a gyermekeket ismételten beoltják diftéria, tetanusz, poliomyelitis, kanyaró, rubeola és mumpsz ellen.

Amennyiben a gyermek számára ellenjavallott az oltás, erről is igazolást adnak ki számára. Az ilyen esetekben az illetékes egészségügyi intézmény orvosi bizottsága dönt arról, hogy engedélyezik-e a gyermeknek az oktatási intézmények látogatását.

(zzz)