Mennyire lesz nehéz az iskolatáska?

Bőséges kínálat, váltakozó árak

2019. augusztus 28., 18:32 , 970. szám

Feltartóztathatatlanul közeleg az ősz, s vele a szeptember 1-i iskolakezdés. A szülők feje pedig nem elsősorban a nyárvégi kánikula miatt fő, hanem amiatt, hogy milyen árú iskolatáskákat és tanszereket vásároljanak meg úgy, hogy egyrészt minden szükséges dolgot beszerezzenek, s lehetőleg minőségieket is, ám az iskolatáskák megtöltése közben a pénztárcájuk se apadjon le túlságosan. De nézzünk is szét a nagyszőlősi, valamint a beregszászi standokon, megtekintve a kínálatot.

Kezdjük a szemlét a Fekete-hegy alatti városban. Az egyik magánvállalkozó standján 280 és 450 hrivnya közötti árban lehet megvásárolni az iskolatáskákat, melyek között az olcsóbbak szövetből, a drágábbak pedig vagy szövetből, vagy bőrből készültek. A naplókat 30–80 hrivnyás árak mellett értékesítik, ám az árkülönbség mindössze a naplók külcsínéből adódik. A füzetek közül a legolcsóbb, 12 laposakért 2,50, a legdrágább, 96 laposakért pedig 11 hrivnyát kérnek el. A rajzfüzetek ára – a lapok számától függően – 15-től 20 hrivnyáig terjed. A rövidebb, 20 cm-es vonalzók három, míg a hosszabb, 30 cm-es vonalzók öt hrivnyába kerülnek. A tollak is olcsóak, az áruk háromtól tizenöt hrivnyáig terjed. A toll-és ceruzatartók ára – a minőségüktől függően – 20-tól 115 hrivnyáig terjed. Míg a filctollkészletek ára – nagyságuktól függően – 15 és 30 hrivnya között mozog. Ami a festékeket illeti, míg a hat színből álló gouache-készletekért 40, addig a tizenkét színből állókért 60 hrivnyát kérnek el, a vízfestékkészletek között a tízszínűek 30, a 18 színűek pedig 45 hrivnyába kerülnek. S a  gyurmakészletek ára is attól függ, hány színt tartalmaznak: az öt színt tartalmazókat húsz, míg a tizenkét színt tartalmazókat negyven hrivnyáért lehet megvásárolni. A körzőkészletek ára 25 és 60 hrivnya között mozog. A földrajzatlaszokért 45, a történelematlaszokért 35, a kontúrtérképekért pedig 20 hrivnyát kérnek el. Míg a ragasztókat 8-12 hrivnyáért lehet megvenni.

A közelben, egy másik magánvállalkozó standján a legvékonyabb, 12 lapos füzetek ára ugyanannyi, mint az előző helyen, s a legvastagabb, 96 laposak ára is csaknem azonos, az utóbbiak mindössze egy hrivnyával drágábbak, ami elhanyagolható különbség. Ugyanez áll a naplókra is. A legolcsóbbak 25, a legdrágábbak pedig – melyek bőrbevonatúak – 80 hrivnyába kerülnek. A vonalzók ára azonos. Az olcsóbbak műanyagból, a drágábbak fából készültek. A legolcsóbb, hat színt tartalmazó filctollkészletekért tizenöt, míg a legdrágább, huszonnégy színt tartalmazó készletekért hatvan hrivnyát kérnek el. A hat, különböző színű ceruzát tartalmazó színesceruza-készletek húsz, a tizenkét színűek huszonöt, a huszonnégy színűek viszont már negyven hrivnyába kerülnek. A gouache-festékek olcsóbbak, mint a szomszéd standon: a hatszínűeket harminc, míg a tizenkét színűeket negyvenöt hrivnyáért lehet megvásárolni. A ragasztókat 12 hrivnyáért, a színes kartonpapírt 35, a földrajz- és a történelematlaszokat pedig egyaránt 50 hrivnyás áron árusítják.

Beregszász központjában a játék- és iskolaszereket forgalmazó Monte Carlo cég hatalmas standja várja a vevőket. Mint az egyik, roppant készségesen válaszoló eladótól megtudom, a táskák ára 100–150 hrivnyától 1500 hrivnyáig terjed. Az olcsó iskolatáskák dzsekianyagból, illetve szövetből készültek, és nem feltétlenül erős anyagokból lettek legyártva. A bőrből, dzsekianyagból, textíliából, de mindenképpen erős anyagokból készült táskák ára 600 hrivnyától kezdődik, az 1500 hrivnyás iskolatáskák pedig vízlepergető anyagúak, s beléjük vannak építve az USB- és a fülhallgató-adapterek. A legolcsóbbaktól a legdrágábbakig mindegyik táskába bele vannak építve a merevítők is, hogy a súly ne a diákok gerincére, hanem a hátizmaikra nehezedjen (amikor tavalyelőtt szétnéztem a beregszászi standokon, az egyikükön még csupán az 500–600 hrivnyánál drágább iskolatáskákba voltak beépítve a merevítők), csak az olcsóbb táskák merevítői gyengébbek, a 400–500 hrivnyánál drágább táskákéi pedig erősebbek. S hogy a vásárlók többnyire milyen táskákat vesznek? Mint megtudom, általában a három-négy évig kitartókat vásárolják meg, melyek ára 400 hrivnyától kezdődik.

Most pedig térjünk rá mindarra, ami az iskolatáskákba bekerül. A füzetek között a 12 laposak 3,25, a 18 laposak 4, a 24 laposak 5,50, a 36 laposak 7,55, a 48 laposak 9, a 60 laposak 11, a 96 laposak 16 hrivnyába kerülnek. A legolcsóbb naplókat 25, a legdrágább, jó minőségű és kemény fedelű naplókat pedig 100 hrivnyáért lehet megvásárolni. A tollak ára háromtól huszonöt hrivnyáig terjed, míg a legolcsóbb, legkeményebben fogó ceruzák négy, a leglágyabban fogó 3B-s ceruzák pedig hat hrivnyát kóstálnak. A színesceruza-készletek ára 18 és 127 hrivnya között mozog, az előbbiek hat, az utóbbiak pedig 127 különböző színű ceruzát tartalmaznak. S többen vesznek színes ceruzákat, mint filctollakat (az utóbbiak közül a legolcsóbb, hat színt tartalmazó készletek tíz, míg a legdrágább, 18 színt tartalmazók 29 hrivnyába kerülnek), mivel a filctollakat az 1–4. osztályos gyerekek, a színes ceruzákat ellenben nemcsak az alsósok, hanem az 5–11. osztályos diákok is használják. A gouache-t is inkább csak az alsósoknak veszik, s ezekhez a festékekhez egyébként kevesebb vizet kell hozzáadni, mint a vízfestékekhez. A vízfestékkészletek átlagára különben 25 hrivnya, s a vevők többnyire a 12 különböző festéket tartalmazó készleteket vásárolják. A legolcsóbb ecsetek 4, a legdrágábbak pedig 33 hrivnyába kerülnek. Az előbbiek gyenge minőségűek, míg az utóbbiak eredeti szőrből készültek. A hétlapos rajzfüzetek hét, a harminclaposak 30 hrivnyába, a kontúrtérképek 17–20 hrivnyába kerülnek, a földrajzatlaszok átlagára 45, a történelematlaszok átlagára pedig 36 hrivnyát tesz ki.

A toll- és ceruzatartók ára roppant széles skálán mozog: a legolcsóbbak 17, a legdrágábbak viszont 255 hrivnyába kerülnek. A legolcsóbbak nincsenek rekeszekre osztva, az utóbbiakban pedig külön rekeszek vannak kialakítva minden toll, ceruza, filctoll, a ceruzahegyező, valamint a radírgumi számára. A vevők pedig leginkább a szintén rekeszekre, de kevesebb rekeszre felosztott, 100–150 hrivnyás tartókat vásárolják. Ugyancsak jelentős árkülönbségek vannak a legolcsóbb, 25 hrivnyás és a legdrágább, 213 hrivnyás körzőkészletek között. Az előbbiekben egy körző és egy pár póthegy található, az utóbbiak ellenben fel vannak szerelve egy ceruzatollal, egy zselés tollal, két körzővel és az ezekhez tartozó póthegyekkel. A vásárlók pedig többnyire a közepesen felszerelt, de vonalzókat is tartalmazó, 125 hrivnya árfekvésű készleteket veszik meg. A vonalzók között a legolcsóbbak a 15, 20, esetleg 30 cm-es, három hrivnyás favonalzók, a legdrágábbak pedig 15, illetve 30 cm-es műanyag vonalzók. Míg a 25 hrivnyába kerülő vonalzókészletek egy egyenes, illetve egy egyenlő szárú háromszöget formázó vonalzót, valamint egy körzőt is tartalmaznak, s a vevők nagyobb mértékben vásárolják meg az utóbbiakat, mivel e készletek kevesebbe kerülnek, mint ha külön-külön szereznék be a készletekben lévő dolgokat.

A gyurmakészletek közül a nyolc színt tartalmazó, 24 hrivnyába kerülő készletek a legolcsóbbak, a 24 színt tartalmazó, 33 hrivnyás készletek a legdrágábbak, a vevők pedig általában a 12 színt tartalmazó, 28 hrivnyába kerülő készleteket szerzik be. S míg a legolcsóbb ragasztók nyolc, addig a legdrágább, PVA ragasztók 22 hrivnyát kóstálnak…

A két-három iskoláskorú gyermeket nevelő, átlagos fizetésű házaspároknak tehát az idén is fel kell kötniük a felkötnivalót, hogy megvásárolják az iskolatáskákat és a tanszereket, s még inkább, ha a minőségesebb dolgokat szeretnének beszerezni. S akkor még nem beszéltünk a szegényebb családokról. Idén sem lesz tehát könnyű az iskolatáska…

Lajos Mihály