Harminchat kisgyerek tanévkezdését segítette a Karitász Kőrösmezőn

2019. szeptember 4., 18:09 , 971. szám

A Katolikus Karitász idén 13 kárpátaljai településre hozott iskolatáskát, valamint tanszereket a Legyen öröm az iskolakezdés határon túli magyar gyermekek számára indított program keretében. A támogatásban azon családok gyermekei részesülnek, akik nehéz helyzetben élnek.

A szervezet már 1991 óta minden éven segíti a kárpátaljai nehéz sorsú családok gyermekeinek a tanévkezdését. A mostani alkalommal a Felső-Tisza-vidék legtávolabbi magyar szórványközösségéhez, Kőrösmezőre látogattak el augusztus 28-án.

Az átadó alkalmával Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: „Legyen öröm az iskolakezdés Kárpátalján, ezzel a szándékkal hozta a Katolikus Karitász adományát Kőrösmezőre, a legtávolabbi településre, hogy az itteni magyar diákoknak a beiskolázását segítse. Harminchat iskolatáskát, különböző taneszközöket, írószereket, színezőket adtunk át. Ezzel kívánjuk segíteni a családok készülését az iskolakezdéshez, amit a magyar nép adományából a 13-56-os szám hívásával, illetve a tárgyi felajánlásokból tudtunk összerakni” – mondta az igazgató.

A kőrösmezői iskolában közel 93 gyermek tanul. A tanárok elmondása alapján nagy segítséget jelent a helyieknek a Karitász támogatása, hiszen sok hátrányos helyzetű gyermek van az iskolában. Kolesznyikova Mária, a Kőrösmezői Általános Iskola tanárnője kérdésünkre elmondta: a Karitász nagy segítséget nyújt a gyerekek számára, és a szülők számára is, mivel sok olyan szegény családból származó gyermek van, aki nem tud magának szerezni taneszközöket vagy iskolatáskát. Ez a tanszercsomag jelentősen könnyíti a szülők számára is az évkezdéssel járó gondokat.

A Karitász elsősorban Kárpátalja legtávolabbi, legnehezebben megközelíthető településeire juttatja el adományait a tanévkezdésre. A mostani támogatás alkalmával futball-labdákat is kaptak az osztályok, ezáltal is gyarapítva az iskola sportfelszerelését. A futball-labdákat Fülöp Attila szociális államtitkár küldte a gyermekeknek, a labdákat a megváltozott munkaképességű dolgozók készítették.

VE