Egészségügy: Szuprun szelleme kísért Ukrajnában

2019. szeptember 12., 15:04 , 972. szám

Minap megtartotta első sajtótájékoztatóját Zorjana Szkalecka, a múlt héten kinevezett egészségügyi miniszter. Az újságírók főként arra voltak kíváncsiak, folytatja-e az új kormányzat az előd Uljana Szuprun által elkezdett egészségügyi reformot.

Szkalecka mondandóját némileg meglepő módon azzal indította, hogy szerinte az előző kormányzat sokat tett a reformok megvalósítása, az ukrán lakosság egészségügyi ellátásának biztosítása érdekében. Az ember talán hajlandó lenne sok mindent elnézni a most hivatalba lépő 39 éves, jogász végzettségű tárcavezetőnek, ám tudva lévő, hogy a 2014-es Majdan után „szakértőként” maga is részt vett a Szuprun nevével fémjelzett reform kidolgozásában. Így viszont legalábbis elfogultnak tekinthető annak megítélésében, hogy mi történt az ukrán egészségügyben az elmúlt öt esztendőben.

A hallgatóság nyugtalansága érzékelhetően tovább fokozódott, amikor az egészségügyi ellátás egyes területei kerültek szóba. A miniszter például nem talált kivetnivalót a vakcinálás terén végzett eddigi kormányzati munkában, jelezve, hogy mostantól a felnőttek beoltására, az őszi járványgócok kialakulásának megelőzésére szükséges fektetni a hangsúlyt.

Sok szó esett a sürgősségi ellátás 2012 óta tartó, máig be nem fejezett átalakításáról is. Szkaleca ezzel kapcsolatban jelezte, a mentőautók felszerelése, a személyi állomány kiképzése mellett fontos az intenzív osztályok és kórházak rendszerének kialakítása, hogy a mentőknek legyen hová beszállítaniuk a betegeket.

Ismeretes, hogy az eredeti elképzelések szerint 2020. január 1-jétől a reformnak az egészségügy egészére, tehát a sürgősségi és az alapellátás mellett a klinikákra és a kórházakra is ki kellene terjednie. A miniszter ezzel kapcsolatban igen óvatosan fogalmazott, mondván, ha sor is kerül jövőre a reform következő szakaszának beindítására, arra nem január 1-jétől, hanem legfeljebb április 1-jétől kerül sor, amennyiben nem változik a költségvetés. Hozzátette, sok mindent el kell még végezni ahhoz, hogy elindítható legyen az egészségügyi ellátás második szintjének, a szakellátásnak a reformja.

Ugyanakkor szó volt arról is, hogy egyelőre az alapellátással sincs minden rendben. Szkalecka rámutatott, a jelenlegi helyzet szerint a lakosság egy jelentős hányada még nem választott magának családorvost, vagyis nem mindenkinek van szabad hozzáférése az alapellátáshoz. Ez annál is fontosabb lenne, tehetnénk hozzánk, mivel az elképzelések szerint csak a családorvos beutalójával férhetnének hozzá a páciensek a jövőben a szakellátáshoz. A lakosság számára mindenesetre megnyugtató lehet, hogy jelen helyzet szerint nem szándékoznak végső határidőt szabni a családorvos-választásnak.

A minisztérium a családorvosok bérének rendezését is fontosnak tartja, hiszen – mint elhangzott – némelyik egészségügyi intézményben a fizetésük gyakorlatilag nem változott a korábbiakhoz képest. Arról azonban nem esett szó, a gyakorlatban miként szándékozik a tárca biztosítani egyfajta garantált minimális bérezést az orvosok számára.

Hasonlóan általánosságokban és bizonytalanul válaszolt Zorjana Szkalecka az egészségbiztosítási rendszer jövőjét firtató kérdésekre. A miniszter szavaiból úgy tűnt, a tárcának ezen a téren sincsenek még kiforrott elképzelései, a jelek szerint az egészségügyi reform és az új biztosítási rendszer összehangolásával adós maradt az előző kormányzat.

Mi lesz azokkal, akiknek nincs pénzük egészségbiztosításra? – tették fel a kérdést az újságírók a miniszternek. Szkalecka ugyan erre a kérdésre sem tudott kimerítő választ adni, arról biztosított azonban, hogy az egészségbiztosítási rendszert a parlamentnek kell megszavaznia, így valószínűsíthető, hogy az alacsony jövedelműek, a szegénységi küszöb alatt élők és általában a rászorulók számára ingyenes marad az ellátás, s a többiek esetében is kizártnak tartotta, hogy „zsebből” kelljen fizetniük a kezelésekért.

Talán nem ártana tájékoztatni a minisztert, hogy a lakosság már jelenleg is jobbára zsebből fizet az egészségügyi ellátásért.

(zzz)